INFORÁDIÓ
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos

inforádió

gazdaság

hamis termék

Magyarországon is minden negyedik táska hamis

Infostart

Kisebb vihart kavart, hogy az Alibaba internetes portált felvette tagjai sorába a Nemzetközi Hamisításellenes Koalíció. Világmárkák vállalatai állítják, hogy a kínai online kereskedelmi portál ajánlatai között továbbra is rengeteg a hamisítvány.

A Gucci és a Michael Kors is kilépett a washingtoni székhelyű Nemzetközi Hamisításellenes Koalícióból azért, mert az felvette az Alibabát tagjai közé, holott a divatmárkák szerint a kínai online portál épp a hamis termékek eladásából profitál leginkább.

Tavaly több divatmárka vállalata, köztük a Gucci is, pert indított az Alibaba ellen New Yorkban, azzal, hogy tudatosan ösztönzi a hamis termékek megjelenését az oldalán, amelyből származik a gigaprofitja.

A kínai óriásvállalat szerint viszont felesleges pereskedés az egész, hiszen már 2013-ban együttműködött a hamisítás elleni testülettel, akkor több ezer eladót tiltottak ki az oldalról, és a terméklistáról is több tízezer terméket visszahívtak.

A tavalyi perindításkor Ni Liang, az Alibaba hamisítás elleni részlegének vezetője úgy nyilatkozott: mintegy 2 ezer alkalmazottat foglalkoztatnak a hamisítvány kiszűrésére, és 100 millió dollárt költenek évente a próbavásárlásokra.

Szakértők azonban akkor is megjegyezték: igaz, hogy az Alibaba által működtetett oldalakon kevesebb lett a hamis termék, de még mindig rengeteg a hamisítvány.

A Guccit és társait úgy tűnik nem hatották meg ezek a kijelentések, ami érthető is, ha csak azt hozzátesszük, hogy leginkább amerikai és olasz márkákat másolnak, és legtöbb hamis áru Kínából jön.

Hogy mekkora probléma a hamisítás: világszerte 500 milliárd dollár értékűnek becsülik a hamis termékek kereskedelmét. A leggyakrabban hamisított termékek között vannak a cipők és a táskák, utóbbiról egy magyar adat: a magyar piacon minden negyedik táska és bőrönd hamis, ami éves szinten 16 milliárd forint forgalmi kiesést jelent a kereskedelemben itthon.

Kapcsolódó hang

Magyarországon is minden negyedik táska hamis
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018