eur:
394.32
usd:
370.06
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Lesújtó a külföldi UHT-tejek minősége

Lesújtó a külföldi UHT-tejek minősége

Eddig cseh és szlovák UHT-tejeket kellett kivonni a forgalomból, mivel azok minősége gyengébb, mint amit a feliratok ígérnek - mondta az országos tejpiaci ellenőrzés első két heti tapasztalatairól a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára. Zsigó Róbert azt is elmondta, hogy a friss tej fogyasztását akarják ösztönözni, ezért csökken az áfája.

„Ha össze szeretném foglalni egy gondolatban az eddigi eredményeket, akkor azt mondanám: lesújtóak. Az derült ki, hogy főleg a külföldi import UHT-tejekkel csapják be a vásárlókat a kereskedők, amely ellen mindenképpen szeretnénk fellépni” - mondta Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára.

Mint elmondta, április 1. és 15. között mintegy 300 élelmiszer-forgalmazónál végeztek mintavétellel egybekötött ellenőrzést. Az akcióban 311 tétel UHT-tejet és 522 tétel félkemény sajtot ellenőriztek.

„Több mint 100 tej laboratóriumi vizsgálata még jelenleg is zajlik a Nébih laboratóriumában. Amint megérkeznek az eredmények, tájékoztatjuk a közvéleményt. Néhány előzetes eredményt azonban már mondhatunk. A gond a szlovák és cseh UHT-tejekkel van, leginkább az, hogy nem megfelelő a zsírtartalmuk, tehát nem megfelelő minőségűek, a kereskedők becsapják a fogyasztókat, mert jobb minőségűnek tüntetik fel őket, mint amilyenek valójában” - fogalmazott az államtitkár.

Hozzátette: az eddigi laboreredmények alapján 6 szlovák, illetve cseh eredetű másfél százalékos UHT-tejet kellett kivonni a forgalomból. A legnagyobb mennyiség több mint 21 ezer liter cseh származású UHT-tej, amelyet visszavontak a forgalomból.

Az InfoRádiónak arra a kérdésére, mi az oka annak, hogy az UHT-tej áfakulcsa nem csökken, Zsigó Róbert azt válaszolta:

„Szeretnénk a magyar tejtermelőket segíteni és a vásárlókat megóvni, ezért szorgalmazzuk, hogy minél többen vásároljanak friss tejet. Ha belegondolunk, nehezen lehet valamit tejnek nevezni, ami hűtés nélkül akár fél éven át eltartható. Egy másik országból több száz kilométert megtesz, hónapokon át raktárakban és kamionokban áll. Épp ezért azt szeretnénk, leginkább a magyar tejpiac és a vásárlók védelmében, hogy minél több friss tejet vásároljanak az emberek. Így olcsóbb lesz az áruk és minél többen juthatnak hozzá a megfelelő minőségű tejtermékhez” - hangsúlyozta Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára az InfoRádiónak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×