eur:
389.45
usd:
364.37
bux:
68071.14
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Felemás volt a vasárnapi nyitva tartás

Csak azok az üzletek nyitottak ki most vasárnap, amelyek a jogszabályi kötelezettségüknek eleget tettek, valamint volt annyi önként jelentkező dolgozó, aki vasárnapra vállalta a munkát - mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára Vámos György.

A vasárnapi boltzárat feloldó és hatályon kívül helyező törvény 2016. április 16-án lépett hatályba. Ezt követően április 17-től lehettek nyitva azok az áruházak, boltok, akik a jogszabályi kötelezettségeknek eleget tudtak tenni – idézte fel a főtitkár.

Pontos statisztika nincs, ugyanakkor ki lehet indulni abból, hogy 2015. március 15-e előtt az akkori 145 ezer értékesítő helyből körülbelül 40 ezer lehetett nyitva. Nyilván ezek többsége jelenleg is azzal számol, hogy vasárnaponként kinyit – mondta.

„Ugyanakkor azt lehetett látni, hogy a nyitva tartani szándékozó üzletek többsége most vasárnap még zárva volt. Ennek döntő oka az, hogy nemcsak munkaerőt, nemcsak árukészletet kellett biztosítani, de bizonyos jogszabályi kötelezettségeknek is meg kellett felelni. Így például előzetesen be kellett jelenteni az önkormányzatnál az üzletek nyitva tartásának változását. Itt nem nyolc napon túli időszakról van szó, hanem nyolc napon belüliről, így ezt akár egy nappal hamarabb is meg lehet tenni. Ugyanakkor az alkalmazottakkal dolgozókat legalább hét nappal korábban tájékoztatni kell vagy kellett volna a műszakváltozásról, a beosztás változásáról” - ismertette a döntés hátterét és okait Vámos György.

„Több vállalkozás rendkívüli munkavégzést rendelt el, természetesen azok között az alkalmazottak között, akik ezt önként vállalták. Így nem is kellett elrendelni azt, hanem egy megegyezés jött létre. Itt azonban a jelenleg hatályos 50 százalékos vasárnapi pótlékon felül további száz százalék rendkívüli pótlék kifizetése is kötelező volt” -részletezte.

„Mindezek tükrében érthető, hogy nem mindenki vágott bele most vasárnap a nyitva tartásba. A következő vasárnap azonban már azzal lehet számolni, hogy a döntő többség nyitva lesz” - osztotta meg tapasztalatait az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 15:53
×
×
×
×