eur:
389.3
usd:
362.6
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A csajok is lehetnek jó informatikusok

Péntekig lehet regisztrálni középiskolás lányoknak a Lányok Napja rendezvényekre. A szervező Nők a Tudományban Egyesület ügyvezetője azt mondta: a program célja, hogy például a mérnökök között több nő legyen. Szigeti Fanni hozzátette: a jelentkezőknek a csatlakozó cégekhez lehet elmenni, és ott megnézni, hogyan dolgoznak az informatikusok, vagy az innovátorok, kutatók, vagy azt, hogyan készül a kockajáték, illetve miként tesztelik a streamelést.

„A Lányok Napja keretében különböző innovatív cégek, kutatóintézetek és műszaki karral rendelkező egyetemek teszik látogathatóvá a középiskolás lányok számára irodáikat, laboratóriumukat és műhelyeiket. Ilyenkor a lányok kísérletezhetnek, megnézhetik, milyen egy trendi iroda, és elmerülhetnek a kémcsövek és robotok világában” - mondta Szigeti Fanni, a Nők a Tudományban Egyesület ügyvezetője.

Hozzátette: a lányok megtapasztalhatják, hogy mennyi lehetőségük van azoknak, akik szeretik a természettudományos tantárgyakat, ugyanakkor azoknak is kiváló lehetőség, akiknek még nincsen elképzelésük arról, hogy hová szeretnének menni a felsőoktatáson belül.

A csajok is lehetnek jó informatikusok

„Zömében olyan fogadóintézmények várják a lányokat, akik mérnöki vagy informatikai területen dolgoznak. Mindez azért nagyon fontos, mert ezek a jövő munkahelyei. Nemsokára ezeken a területeken dolgozik majd a lakosság nagy százaléka és ezzel párhuzamosan el is tűnik majd néhány mai foglalkozás, mert sok munkakört automatizálnak” - fogalmazott az ügyvezető.

Szigeti Fanni szerint nagy probléma, hogy az informatikában alig találunk nőt, pedig egy mai középiskolás lány is aktív használója a technológiának, mégis kevesen képzelik el azt, hogy ők is lehetnének egy-egy applikáció vagy program fejlesztői.

„Nagyon sok olyan innováció születik, amibe nem vonnak bele női gondolkodást. A kezdeti fázisban, a prototípus elkészítésénél sajnos néha kimaradnak a hölgyek gondolatai, ami komoly veszteség, hiszen ezzel a sokszínűségét veszítjük el. Sok cég már rájött arra, hogy minél sokszínűbb a csapat, akár nemek, korosztály, vallás vagy nemzetiség tekintetében, ez mind-mind hozzátesz egy fejlesztéshez” - hangsúlyozta a Nők a Tudományban Egyesület ügyvezetője.

Mint mondta, meghonosítottak Magyarországon egy hagyományt, nagy sikere van rendezvénynek, több ezer középiskolás lány vett részt az elmúlt 5 évben a programokon.

„Minden évben kitöltenek egy kérdőívet a lányok, amelyekből kiderül, hogy döntő többségükhöz közelebb hoztuk a tudományt és technológiát, és a lányok több mint fele állítja, hogy akár hivatásának is el tudná képzelni” - mondta Szigeti Fanni, a Nők a Tudományban Egyesület ügyvezetője az InfoRádiónak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×