eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Belvíz alatt az Alsó-Tisza vidék nagy része

Néhány száz hektárral, 47750 hektárra emelkedett a belvízzel elöntött terület nagysága az Alsó-Tisza vidékén - tájékoztatott kedden Kozák Péter védelemvezető.

A vízzel borított területből 26900 hektár vetés és szántó - tudatta a szakember.

A nyolc belvízvédelmi szakaszon összesen 71 szivattyútelep üzemel, csaknem felük egész nap, az egy nap alatt a főgyűjtőkbe átemelt víz mennyisége mintegy 2,7 millió köbméter volt - tudatta a védelemvezető-helyettes.

A védekezésben az igazgatóság 302 munkatársa vesz részt, folyamatosan ellenőrzik a védműveket, eltávolítják az uszadékot a csatornákból, a gépészek biztosítják a szivattyútelepek folyamatos működését. Gátér és Kiskunfélegyháza térségének belvízmentesítését pedig a Csukáséri főcsatornához telepített mobil szivattyúkkal is segítik.

Az elöntések nagysága a talaj telítettsége miatt - a szivattyúzások ellenére is - várhatóan csak lassan fog csökkenni, mivel a téli időszakban sem a párolgás, sem a növényzet nem segíti a belvizes helyzet javulását.

Az igazgatósághoz érkezett adatok szerint tizenegy településen másod-, hat településen pedig elsőfokú belvízvédelmi készültség van.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×