eur:
389.3
usd:
362.85
bux:
68126.5
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Megérkezett az ipari fordulat - elemzők

Megérkezett a várt fordulat az iparban az MTI által megkérdezett elemzők szerint, akik az utolsó negyedévben további jelentős növekedésre számítanak. A Takarékbank éves átlagban 2-2,5 százalékos, az ING Bank 1,5 százalékos, míg az Erste Bank 2 százalékos növekedést vetít előre.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteki előzetes adatai szerint szeptemberben 5,5 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest. A munkanaphatástól megtisztított index 3,1 százalékos növekedést mutat. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelés szeptemberben 1,8 százalékkal nőtt ebben az évben, május kivételével, minden hónapban növekedett. Az ipar évkezdettől számított termelése szeptemberre érte utol a múlt év azonos időszakának volumenét.

Balatoni András, az ING Bank vezető makrogazdasági elemzője kiemelte: az iparban, úgy látszik, végre itt van a rég várt fordulat. Hozzátette: számos jel utalt arra, hogy az ipari konjunktúra javulása a küszöbön áll: az ipari vállalatok várakozásai folyamatosan javultak, az optimizmus emelkedett, a beszerzésimenedzser-index a növekedési küszöbérték felett áll. Rámutatott arra is, hogy mindezek mellett a rendelés-állomány két-számjegyű bővülése volt megfigyelhető az elmúlt hónapokban, így az ipar ciklikus helyzete új fázisba került. Az elemző az év hátralévő részében már pozitív év/év rátákra számít, éves átlagban pedig a növekedés az ágazatban elérheti az 1,5 százalékot.

A várakozásokat jóval meghaladva nőtt az ipari termelés szeptemberben az egy évvel ezelőttihez képest - vélekedett Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője. Véleménye szerint a következő hónapokban elsősorban a járműgyártás adhat további lendületet az ipari termelésnek, részben az autópiaci kilátások javulása, részben a hazánkban létesített autóipari kapacitások felfutása miatt.

A kilátásokra nézve biztatónak nevezte, hogy az európai és a német konjunktúramutatók a kilábalás irányába mutatnak, így a külső kereslet élénkülése várható, és a belső kereslet szintén élénkülhet az év hátralevő részében. Kiemelte, hogy ennek hatására az utolsó negyedévben az ipari termelés 7-8 százalékos növekedést mutathat, és ez az éves átlagot is "felhúzza". Idén az Audi győri üzemének júniusi elindulásával, a Mercedes és az Opel üzemek kapacitásának felfutásával, bázishatások miatt és az a következő hónapokban várhatóan javuló belső és külső kereslet mellett 2-2,5 százalék körül növekedhet az ipar kibocsátása, míg jövőre 6 százalékos növekedésre számít Suppan Gergely.

Gabler Gergely, az Erste Bank Hungary vezető elemzője szerint az ipari termelés növekedésében a kulcs az autóipar, illetve az ahhoz kapcsolódó iparágak. Hozzátette, hogy a KSH-nak az adatokhoz fűzött kommentje is ezt erősíti meg. Egyben beteljesülni látszik az a várakozás is, hogy a GDP-növekedést elsősorban az autóipar fogja fölfelé húzni - mondta.

Megjegyezte, hogy az 1,8 százalékos kiigazított havi adat jóval meghaladja bankja saját várakozását, ami 1,1 százalék volt.

Gabler Gergely az ipari termelés 2 százalékos éves növekedésével számol az idén, 2014-ben pedig várakozása szerint 4 százalékra pöröghet fel a bővülés. A jövő évi termelésnövekedésre az autóipar jó teljesítménye mellett véleménye szerint már hatással lehet a belső kereslet meglódulása is, de továbbra is az export lesz a fő húzóerő.

Hozzáfűzte, hogy a jövő évi kilátásokat tekintve bizonytalansági tényező az euróövezeti konjunktúra, valamint a német export alakulása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Mire lehet számítani a tőzsdéken?

Mire lehet számítani a tőzsdéken?

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentette az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indíthatja a mai napot. Befolyásolhatja a mai kereskedést, hogy ma délután érkezik az amerikai munkanélküliség legfontosabb mutatója, hiszen a munkanélküliség bármilyen irányba történő elmozdulása óriási jelentőséggel bír. Ami pedig az előjeleket illeti, a határidős indexek állása alapján az európai és az amerikai tőzsdék is pluszban nyithatnak majd.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×