eur:
389.33
usd:
362.78
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Több idő van eldönteni, hogy megéri-e az új adó

A kkv-k részére 2013-tól bevezetett kisvállalati adó (kiva) szabályozása a hatálybalépés előtt számos ponton változott, amelyek célja, hogy vonzóbbá tegyék az új adónemet, mivel nem annyira népszerű a vállalkozások körében, mint ahogy azzal előzetesen számoltak - közölte Kalocsai Zsolt, az RSM DTM elnök-vezérigazgatója blogbejegyzésében.

A tanácsadó cég honlapján olvasható blogbejegyzés szerint a kiva választása bizonyos esetekben hátrányt okozhatott az ezt választóknak. Többek között kérdésként merült fel a korábbi évek elhatárolt veszteségének felhasználhatósága, a munkahelyvédelmi akcióterv bizonyos kedvezményeiből történő kimaradás, a gyorsított értékcsökkenési leírásból fakadó hátrányok kezelése.

A korábbi szabály szerint az adóalanyok 2012. december 20-ig élhettek a választás jogával, s 2013. január 15-ig visszavonhatták döntésüket. A beterjesztett módosítás alapján 2013. január 15-ig lesz lehetőség a kiva választására, így 25 nappal több idő lesz a végleges döntésre. Azok az adóalanyok, akik esetleg már bejelentkeztek a kiva hatálya alá, továbbra is visszavonhatják január 15-ig választásukat.

A kiva szabályozás kedvezőtlenül érintette az utóbbi években felhalmozott elhatárolt veszteség felhasználhatóságát, amely szerint az adóalanyiság minden évében az elhatárolt veszteség 20 százalékát, illetve az arányos részt elszámoltnak kellett tekinteni. A módosítás szerint az elhatárolt veszteség elszámolható lesz a kiva adóalap terhére az adóalanyiság alatt.

Abban az esetben, amennyiben a kiva alanya társasági formát vált az adóalanyisága alatt, az adóalanyiságát továbbra is fenntarthatja. Ez a korábbi szabályozás esetében nem volt lehetséges.

A módosítás értelmében a kiva-alanyoknak nem kell eszközeik tekintetében gyorsított értékcsökkenési leírással számolniuk, továbbá a kiva adóalanyiság előtt beszerzett immateriális javak és tárgyi eszközök számított nyilvántartási értékét 10 év alatt egyenlő részletben le lehet írni a kiva adóalapból.

A 25 év alatti pályakezdők, a tartós munkanélküliség után munkába állók, a gyed, gyes, valamint a gyermeknevelési támogatás folyósítását követően foglalkoztatott munkavállalók után a kiva adóalapja a foglakoztatás első két évében a kedvezményezett munkabérek havi összegével, de legfeljebb 100 ezer forinttal csökkenthető - ismerteti a leglényegesebb változásokat Kalocsai Zsolt.

Az RSM DTM a választás segítéséhez összehasonlító kalkulátort is közzétett honlapján.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×