eur:
389.68
usd:
363.5
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Trágyát szórtak az Európai Bizottság pozsonyi képviselete elé

Közel négyszáz szlovákiai őstermelő tiltakozott szerdán Pozsonyban amiatt, hogy az európai uniós közvetlen agrártámogatások mértéke - az EU közös agrárpolitikájának reformja következtében - az "új" tagországok számára a 2014 és 2020 közötti időszakban is az uniós átlag alatt maradna.

A "Nem akarunk többet, csak egyenlő feltételeket", "Az EU ígéretei jobban bűzlenek, mint a trágya" szövegű transzparensekkel felvonuló gazdák a földművelésügyi minisztérium épülete előtt gyűltek össze. Itt azt hangoztatták, hogy az EU - a belépéskor tett ígéretek dacára - nem biztosít igazságos bánásmódot és egyenlő feltételeket az új tagországok számára, és ezzel ellehetetleníti a gazdákat.

Miután a gazdák közölték követeléseiket a szaktárca vezetésével, az Európai Bizottság (EB) pozsonyi képviseletéhez vonultak, ahol tiltakozásuk jeléül egy konténer trágyát öntöttek az épület elé.

Patasi Ilona, a Szlovák Agrárkamara (AKS) elnöke a tiltakozás kiváltó okaival kapcsolatban az MTI-nek azt mondta: elfogadhatatlan számukra, hogy a területalapú támogatások mértéke az új tagországokban továbbra is alacsonyabb maradjon, mint a nyugat-európai tagországokban. Rámutatott: az EU az ország csatlakozásakor ígéretet tett a támogatások szintjének kiegyenlítésére, ám az unió közös agrárpolitikájának javasolt reformja a 2014 és 2020 közötti időszakra továbbra is alacsonyabb közvetlen kifizetésekkel számol. "A támogatások összegének, a gazdaságok méretétől függő csökkentése és a kényszerű ugaroltatás is elfogadhatatlan, mert ez csökkentené a versenyképességünket."

Az agrárkamara elnöke a kialakult helyzettel összefüggésben elmondta: az EU agrárpolitikája következtében az utóbbi nyolc év során 120 ezer munkahely szűnt meg Szlovákiában az agrárszektorban. Ez idő alatt a sertésállomány a felére csökkent, 80 ezer fejőstehenet kellett levágni, a zöldség- és gyümölcstermesztés szinte teljesen elsorvadt. Az ország élelmiszer-önellátásának szintje jelenleg alig több mint 40 százalék, holott az EU-s átlag 80 százalék körül van - közölte.

Daniel Poturnay, a Szlovák Élelmiszeripari Kamara elnöke azt hangoztatta, hogy az EU-támogatások elosztása kezdettől fogva diszkriminatív volt. A közös agrárpolitika reformja szerint most újabb 14 évet kellene várni a dotációk szintjének kiegyenlítésére. Az őstermelőknek és az élelmiszeripari ágazatban dolgozóknak nincs okuk arra, hogy higgyenek ennek az újabb ígéretnek, mert az előzőt sem tartották be - hangsúlyozta a kamara elnöke.

Lubomír Jahnátek földművelésügyi miniszter az elégedetlen gazdákhoz szólva azt mondta: "az Európai Bizottság javaslata arról szól, hogy az unióban egyenlő és egyenlőbb országok vannak, sajnos mi még az egyenlők közé sem tartozunk". Közölte: a szlovák kormány folytatja a tárgyalásokat az agrártámogatásokról, azzal a céllal, hogy a 2014 és 2020 közötti költségvetési időszakban a szlovákiai gazdák ugyanolyan mértékű agrártámogatásban részesüljenek, mint a szomszédos országok gazdái. Hozzátette: ha nem járnának sikerrel, a kormány más EU-s költségvetési forrásokból fogja kiegészíteni az agrártámogatások.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×