eur:
389.43
usd:
363.39
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Brutális mértékű az áfával való visszaélés Magyarországon

Az Európai Unió Bírósága öt milliárd euróra becsüli Magyarországon az áfa visszaéléssel érintett értéket - ez a magyar nemzeti össztermék öt százaléka. A Kúria elnöke erről egy konferencián beszélt.

Az általános forgalmi adó visszaigénylése miatt több per is indult a magyar bíróságokon. A legtöbbször akkor indult eljárás, amikor az adóhivatal olyan határozatot hozott, hogy az áfa nem vonható le, hanem azt vissza kell fizetni.

A Kúria elnöke szerint az ilyen ügyekben indult eljárás során a legtöbbször kiderült, hogy nem létező kereskedők, fiktív exportáruk vagy eltitkolt eladások álltak az ügyek hátterében. Darák Péter a konferencián azt mondta: az Európai Unió öt milliárd euróra becsüli az áfa visszaéléssel érintett értéket Magyarországon.

A Kúria elnöke arról is beszélt, hogy Magyarország is többször fordult az európai bírósághoz jogorvoslatért.

Darák Péter emlékeztetett: az Európai Bizottság álláspontja szerint, ha a számlával probléma van, akkor nem az megfelelő következtetés, hogy az adólevonási jogot megtagadják, hanem az, hogy elrendelik a számla helyesbítését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×