eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Az európai országok borzasztóan függnek egymástól"

A költségvetésért és pénzügyi programozásért felelős uniós biztos szerint ambiciózus, de realista az Európai Bizottság új költségvetési javaslata. Janusz Lewandowski az InfoRádiónak azt mondta a magyar gazdaságról, hogy máshol komolyabb a probléma.

Mi az EU feladata a válságban?

Európa megváltozott, és ez nem segít abban, hogy racionálisan vitassuk meg az európai költségvetést. Európa ma tele van félelemmel és pesszimizmussal, bár nem ez az első válság, de ez az eddigi legsúlyosabb, igazi próbatétel a politikusok számára. Azt gondolom, a spekulációk helyett Európa felvehetné a kesztyűt és védekezhetne. Hagyjuk a pénzügyi piacokat spekulálni. Az európai vezetők első számú feladata az euró és a schengeni eredmények, tehát a legnagyobb uniós vívmányok védelme.

Néhány napja azt mondta Brüsszelben újságírók előtt, hogy jövőre majdnem biztos, hogy többet költ bevételeinél az unió. Mekkora lehet a hiány?

Igen, ellenőriztük az éves költségvetések fenntarthatóságát, a 2011-es büdzsén már túl vagyunk. Voltak súlyos problémáink, mivel több mint 1 milliárd eurós hiány keletkezett a kutatási- és a szociális alapban. Ezt részben a rendelkezésünkre álló forrásokból, átcsoportosításokból fedeztük, másfelől viszont késleltetett kifizetésekre is kényszerültünk. A 2012-es év kapcsán rendkívül kemény tárgyalásokra számítok, mivel ennél is nagyobb hiány várható: több milliárd eurónyi. Ezért fontos hogy Londonban, Madridban és Berlinben is tudják, hogy pusztán újratermelik azt az összeget, amit az egyes tagországok pénzügyminisztériumai már kifizettek a kedvezményezett mezőgazdasági termelőknek. A tagországok ezáltal nem javítanak saját helyzetükön, mikor karcsúsítják a kifizetéseket.

Mit gondol a magyar gazdaságról? Nemrég a Moody's leminősítette az országot.

Azt hiszem, hogy máshol komolyabb a probléma, de az európai országok borzasztóan függnek egymástól. A legnagyobb veszélyt a görög válság rejti, az úgynevezett új tagállamok pedig a stagnálás, valamint Európa problémái miatt nehezen birkóznak meg a kihívásokkal. Azt hiszem, Magyarországon az emberek nem szoktak úgy hozzá a jóléthez, mint a nyugati államok lakosai, így bátrabban vállalhatják a kiigazítással járó nehezebb helyzetet, és megerősíthetik gazdaságukat. Úgy gondolom, hogy a posztkommunista Európa sokkal ígéretesebb ebből a szempontból, mint Európa más, lassabban fejlődő régiói. Európa valódi problémái nem Budapestről indultak. Nem akarom megnevezni és okolni őket, de bizton állítom, hogy nem Budapest a legfőbb oka a válságnak az egymástól kölcsönösen függő közösségben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×