eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Mi minden lett drágább november 1-jétől?

Nőtt a gázolaj, a pálinka és a dohánytermékek jövedéki adója, az erdőgazdálkodók viszont pályázhatnak uniós támogatásra - többek között ezek a változások hatályosak november 1-jétől.

Literenként 13 forinttal, tehát 97,35 forintról 110,35 forintra emelkedett a gázolaj jövedéki adója november 1-jével a jövedéki adótörvény módosítása miatt. Ezzel egy időben persze az arra jogosult fuvarozók üzemanyag visszatérítése ugyanennyivel, tehát 13 forinttal emelkedett így jelenleg 19,5 forint.

A párlatok jövedéki adója - tiszta szeszre vetítve, hektoliterenként - az eddigi 276.100 forintról a gyümölcs alapú, továbbá a mézzel és természetes aromával ízesített termékeknél 289.900 forintra, minden más párlatnál 414.150 forintra emelkedett. Magánfőzet esetében 50 liter alatt továbbra is adómentes maradt a pálinkafőzés, afölött pedig az alacsonyabb adót kell fizetni.

A dohánytermékek jövedéki adója is emelkedett november 1-jével, azzal a megkötéssel, hogy tegnaptól számított 60-adik napon túl már csak a magasabb árat tartalmazó zárjeggyel lehet árusítani e termékeket. A cigaretta esetében kiskereskedelmi eladási árra vetítve ezer darabonként 18.080 forintról 19.530 forintra, cigaretta- és a pipadohány esetében pedig kilogrammonként 7.860 forintról 8.790 forintra emelkedett a jövedéki adó. A szivar adója továbbra is az eladási ár 28,5 százaléka maradt.

A játéktermekben működő pénznyerő automaták adója az eddigi havi 100 ezer forintról ötszörösére, tehát fél millió forintra emelkedett, ám a kaszinóknak november 1-től 900 ezer forint feletti negyedéves bevételük 20 százalékát is be kell fizetniük.

Az erdőgazdálkodóknak azonban jó hír, hogy ebben a hónapban hektáronként maximum 250 ezer forintos támogatást igényelhetnek az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból, ha az általuk kezelt erdőben természeti kár keletkezett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×