eur:
388.78
usd:
361.59
bux:
68076.75
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nem lehet megállítani az építőipar zuhanórepülését

Augusztusban 12,3 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene az egy évvel korábbihoz képest - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal. Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének alelnöke jónak tartja a kormány otthonteremtési programját, de szerinte jóval több forrás kellene ahhoz, hogy pozitív hatással legyen az ágazat teljesítményére.

Az év eleje mondjuk, hogy tíz százalékos termeléscsökkenés várható éves szinten az építőiparban, és ezt az eddigi hónapok eredményei is igazolják - mondta az InfoRádiónak az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének alelnöke.

Koji László hangsúlyozta: negatív meglepetést okozott, hogy a rendelésállomány zuhanásszerűen csökken. Azt reméltük, hogy a recesszió végefelé közeledve, a gazdaság élénkülése az építőiparra is pozitívan fog hatni, de nem így van - tette hozzá.

Az év első nyolc hónapjában 37 százalékkal kevesebb a szerződött rendelésállomány az ágazatban, mint egy évvel ezelőtt. Egy éven belül nem lehet érdemleges fellendülésre számítani - emelte ki az alelnök, aki szerint azonban örülni kell a kormány múlt héten bejelentett otthonteremtési programjának, amit a szakma jónak tart.

A kérdés az, hogy a kormányzat mennyi forrást tud a program mögé tenni. Ismerve a költségvetést és a meghirdetett számokat, kevésnek tűnik az összeg ahhoz, hogy az építőipar érdemlegesen érzékelje 2012 második felében a hatásait - mondta. A programot azért tartja jónak, mert előtakarékosságra és megtakarításra ösztönöz.

A jövő évi költségvetés tervezetét ismerve Koji László úgy látja, nem lehet jövőre sem megállítani az építőipar visszaesését.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×