eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ezúttal már nem marad el az adóemelés

Nagyobb mértékben emeli a dohánytermékek jövedéki adóját a kormány, mint ahogy azt a nyáron tervezte.

A dohánytermékek jövedéki adójának emelésével egy ötmilliárdos bevételre számítunk - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, aki a lovasberényi kormányülés után sorolta fel, milyen intézkedésekkel foltozzák be az idei, 100 milliárdos költségvetési lyukat. Ez az egyik elem.

A dohánytermékek jövedéki adóját egyszer már majdnem emelték júliusban, de aztán mégsem tették ezt meg. A Nemzetgazdasági Minisztérium júniusban egy többlépcsős jövedéki adóemelésen gondolkodott. A benyújtott tervezet szerint háromszor 2,4 százalékkal emelték volna a cigaretta adóját, a dohánynál 6-9 és 11 százalékos emelést terveztek, az elsőt még idén.

Az emelés azonban az utolsó pillanatban elmaradt, az alkotmányügyi bizottság ugyanis zárószavazás előtt módosító javaslatot nyújtott be. Az indoklás szerint azért kellett visszavonni az eredeti tervet, mert a dohánytermékek megadóztatásának szerkezeti átalakításakor hosszú távú stratégiára van szükség.

Az alkotmányügyi bizottság elnöke, Balsai István július elején nem emlékezett arra, ki adta neki ezt a zárószavazás előtti módosító javaslatot, azt mondta az Indexnek, hogy a dohány lobbi erősebb volt.

Később már emlékezett. A Társaság a Szabadságjogokért közérdekű adatigénylésére azt válaszolta, hogy a módosítás a Nemzetgazdasági Minisztériumban készült.

Menet közben kiderült az is, Hörcsik Richárd fideszes képviselő javaslata puhította fel az NGM-ét, ezért vonta vissza a tervezetet a minisztérium. Az eredeti ütemezéssel idén hárommilliárd forint folyt volna be a költségvetésbe a dohánytermékek jövedéki adójának emeléséből. Most viszont már öt milliárddal számol Matolcsy György miniszter.

Nemcsak a dohány, hanem a gázolaj, az alkohol és a szerencsejátékok jövedéki adóját is emelné a kormány. Ebből összesen 10 milliárdos bevételt várnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×