eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Nem jelentett be újabb gazdaságösztönzést a Fed elnöke

Nem jelentett be újabb ösztönzési lépéseket Ben Bernanke, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke Jackson Hole-i beszédében pénteken.

A piacok által várt újabb monetáris ösztönzésre, a mennyiségi enyhítés harmadik fordulójára egyáltalán nem utalt Ben Bernanke. Megismételte legutóbbi, a Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) ülését követő értékelését, és arról tájékoztatott, hogy a Fed figyelemmel kíséri a gazdaság helyzetét és megtesz mindent a válságból való kilábalás elősegítésére.

Bernanke beszédében elmondta, hogy az amerikai gazdaság növekedése továbbra is mérsékelt, lassabb, mint amire a Fed korábban számított. A hosszabb távú kilátásokkal kapcsolatban ugyanakkor optimistábban nyilatkozott, és kijelentette, hogy a gazdaságot nem érte tartós sérülés a pénzügyi válság miatt.

"Jóllehet továbbra is jelentősek a gondok, a növekedés alapjait - úgy tűnik - nem rendítették meg az elmúlt négy év sokkjai" - mondta.

A Fed elnöke szerint az amerikai infláció 2 százalékon, vagy valamivel alatta állapodhat meg, miután csökkent az olaj- és nyersanyagárak emelkedése okozta nyomás.

Bernanke hangsúlyozta, hogy a jegybank keveset tehet a gazdaság hosszú távú kilátásainak javítása érdekében és arra sürgette a törvényalkotókat, hogy oly módon állítsák helyre a költségvetési egyensúlyt, hogy az ne hátráltassa a gazdaságot. Az Egyesült Államoknak jobb költségvetési döntéshozatali folyamatra van szüksége - tette hozzá.

A Fed-elnök arról tájékoztatott, hogy a FOMC szeptemberi ülése a korábban jelzett egy helyett kétnapos lesz. Elemzők szerint ezzel Bernanke azt üzente a piacnak, hogy idővel újabb ösztönző lépéseket jelenthetnek be.

A beszéd szövegének nyilvánosságra hozatala után, a reggeli 1 százalék körüli mínuszhoz képest előbb estek, majd veszteségeik leadásával fellendültek New York-ban a legfontosabb tőzsdeindexek. Közép-európai idő szerint háromnegyed öt után nem sokkal a 30 vezető ipari vállalat DJIA mutatója 0,10 százalékos, az S&P-500 0,45 százalékos, míg a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 1,34 százalékos pluszban állt

A dollár az újabb likviditásbővítési intézkedések hiányában erősödött a legfontosabb nemzetközi devizákkal szemben. A beszéd előtt 1,4422 dolláron jegyezték az eurót, utána pedig 1,4336 dolláron. A dollár/frank árfolyam 0,7949 frankról 0,8092 frankra, míg a dollárt 76,759 jen után 76,969 jenen jegyezték.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium pénteki tájékoztatása szerint a korábban közölt 1,3 százaléknál kisebb ütemben, 1 százalékkal nőtt éves szinten a második negyedévben az amerikai GDP. A szervezet második becslése megfelelt az elemzői várakozásoknak.

A minisztérium közleménye szerint a fogyasztói árak éves szinten 3,2 százalékkal nőttek a második negyedévben, ami magasabb a korábban közölt 3,1 százaléknál. A változékony energia- és élelmiszerárak nélkül számított, a jegybanki szakemberek által leginkább figyelt maginfláció 2,2 százalék volt, szintén magasabb az első becslésben szereplő 2,1 százaléknál.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×