eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Lassabban nőtt az amerikai gazdaság

A korábban közölt 1,3 százaléknál kisebb ütemben, 1 százalékkal nőtt éves szinten a második negyedévben az amerikai GDP - közölte második becslését az amerikai kereskedelmi minisztérium pénteken.

A közölt szám megfelel az elemzői várakozásoknak.

Már az első becslés szerint is várakozáson alul teljesített az amerikai gazdaság: júliusban 1,8 százalékos második negyedévi növekedést jósoltak a szakértők. Az akkori közzététel legnagyobb meglepetése azonban az első negyedévi bővülés jelentős negatív korrekciója volt: a korábban nyilvánosságra hozott 1,9 százalék helyett 0,4 százalékos első negyedévre vonatkozó végleges adatot közölt a minisztérium.

A gyengébb második negyedévi adatot elsősorban az okozta, hogy a korábbi várakozásoknál rosszabb kiviteli mutatókat, illetve a készletállományok lassabb bővítésére utaló számokat közöltek.

A minisztérium pénteki adatközlése szerint a vállalatok adózás utáni nyereségei 0,8 százalékkal nőttek az előző év hasonló időszakához képest. Először közölt GDP-jelentésében ilyen számot a szervezet.

A lakossági fogyasztás 0,4 százalékkal bővült április-júniusban, ami kedvezőbb adat a korábban becsült 0,1 százalékos növekedéshez képest. A kereskedelmi minisztérium tájékoztatása szerint ez 0,3 százalékpontos többletet jelent a GDP-növekedési adatban. A kivitel ugyanakkor kedvezőtlenebbül alakult: 3,1 százakkal bővült, ami mintegy fele az első becslésben szereplő értéknek.

A készletállományok változásai 0,2 százalékponttal csökkentették a növekedési számot, jóllehet júliusban még hasonló mértékű növekedést látott a minisztérium.

A kereskedelmi minisztérium pénteki közleménye szerint a fogyasztói árak éves szinten 3,2 százalékkal nőttek a második negyedévben, ami magasabb a korábban közölt 3,1 százaléknál. A változékony energia- és élelmiszerárak nélkül számított maginfláció 2,2 százalék volt, szintén 10 bázisponttal magasabb az első becslésben szereplő 2,1 százaléknál.

Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×