eur:
389.31
usd:
363.01
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Reálhozamok: a posta megtette a magáét

A helytelen vagy elégtelen adatokkal érkező magán-nyugdíjpénztári utalványokat a Magyar Posta Zrt. minden esetben visszaküldte a pénztáraknak - közölte a posta.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden arra szólította fel a magánnyugdíjpénztárakat, hogy a zökkenőmentes elszámolás érdekében a volt pénztártagok adatmódosítási kérelmének tegyenek eleget, valamint az át nem vett és a magánnyugdíjpénztárakhoz visszaérkezett összegek kifizetését a volt pénztártagok rendelkezése alapján augusztus 31-ig ismét tegyék meg.

A Stabilitás Pénztárszövetség szerdai közleményében ugyanakkor kifogásolta, hogy a Magyar Posta szeptember 16-ig "visszatartja" az elakadt utalásokat, így a pénztárak nem tudják határidőn belül teljesíteni a minisztérium felszólítását.

Bába Julianna, a Stabilitás elnöke hangsúlyozta: a legjobb szándékuk ellenére technikailag képtelenség a minisztérium felszólításának eleget tenni, ugyanis a tárca szerint a törvényi határidőn belül - azaz 2011. augusztus 31-ig - kellene a visszaérkező utalásokat ismételten megindítani. Ez csak azokban az esetekben lehetséges, ahol a visszalépő tag banki átutalást kért, és számlaszáma rosszul szerepelt pénztára nyilvántartásában. Akikhez viszont a pénztárak postai úton kísérelték meg eljuttatni a reálhozamot, azok esetében a visszaérkező összeget a Magyar Posta - hatályos üzletszabályzatának megfelelően - 2011. szeptember 16-ig visszatartja.

A Magyar Posta csütörtökön az MTI-vel azt közölte: a posta az utalványban megjelölt címhelyen 150.000 forintig házhoz kézbesíti a reálhozamot. Abban az esetben, ha a házhoz kézbesítés a címzett távollétében sikertelen volt, a kézbesítő értesítést hagy az ügyfélnek. A 150 ezer forintot meghaladó összegű utalványokról az ügyfelek szintén értesítést kapnak, amellyel a megjelölt postahelyen vehetik át az utalvány összegét.

Válaszában a posta rámutat: a postai szabályozás szerint csak és kizárólag az így kiértesített ügyfelek - a nyári szabadságolásokra tekintettel - vehetik át szeptember 16-áig a nekik érkezett reálhozamot az értesítésben megjelölt postahelyen. Erről a posta az ügyfeleket, illetve a nyugdíjpénztárakat a postahelyeken és az interneten megtalálható hirdetményben, illetve közleményben értesítette. Azoknak ügyfeleknek, akik szeptember 5-ig nem veszik át az utalványozott összeget, a posta szeptember 16-a előtt ismét értesítést küld.

A posta hozzáfűzi: tapasztalataik szerint a nyaralási időszak letelte után az ügyfelek a postahelyeken keresik majd a kiutalt pénzt. Amennyiben a posta ezeket a nyugdíjpénztárnak visszautalja, úgy az ügyfelek nem jutnak időben a pénzükhöz csak akkor, ha azt a nyugdíjpénztár ismételten kiküldi nekik postán.

A kézbesíthetetlen utalványokat (például téves címadatok, a címzett utánküldés kérése nélkül elköltözött) a posta haladéktalanul visszaküldi a folyósító nyugdíjpénztárnak, és semmilyen módon nem akadályozza a pénztárakat abban, hogy ezeket az összegeket újra folyósítsák az ügyfélnek, feltéve, hogy időközben a címadatok pontosítása megtörtént, ellenkező esetben az ismételt kiutalás értelmetlen - hangsúlyozza a posta.

Arra reagálva, hogy a Stabilitás szerdán azt kérte az NGM-től, egyeztessen a jogszabályi ellentmondások feloldásáról a posta úgy reagált: minden olyan egyeztetésre nyitottak, amely az adott ügyben a megoldást segíti.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×