eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Horvátország öt évre rögzíti a svájci frank árfolyamát

Horvátországban megállapodást írt alá szerdán a kormány a bankokkal, hogy öt évre rögzítik a svájci frank árfolyamát, az árfolyam különbségéből esetleg felhalmozódó összeget pedig alacsony kamattal fizethetik vissza az adósok.

A megállapodás értelmében 5,8 kunán (nagyjából 210 forinton) rögzítik a frank árfolyamát, ami szerdán meghaladta a 6,5 kunás szintet, a hónap elején pedig 7 kuna felett is járt. A fix árfolyam és az aktuális átváltási szint között felhalmozódó különbözetet várhatóan 3,95 százalékos éves kamattal fizethetik vissza az adósok.

Jadranka Kosor miniszterelnök az aláírás kapcsán azt közölte: ez volt a legjobb megoldás, amit elérhettek a tárgyalások során.

A nyolc legnagyobb horvátországi bank képviselői azt hangsúlyozták, hogy Magyarországot kivéve csak Horvátország vállalta a frankhitelesek megsegítését, a magyar megoldással ellentétben azonban a horvát bankok ezt a saját nyereségük terhére teszik. A megállapodás értelmében az egyes pénzintézetek saját döntésük szerint csökkentik a hitelek kamatait is.

Horvátországban a kihelyezett kölcsönök 11 százaléka frankhitel, amelyet mintegy 40 százalékában lakásvásárláshoz vagy építéshez vették igénybe. A kölcsönöket legnagyobb számban 5 kuna körüli árfolyamon vették fel a háztartások.

A Reuters kitér arra is, hogy a Horvátországban működő bankok több mint 90 százalékának anyavállalata olasz, osztrák, francia és magyar pénzintézet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×