eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Jelentősen javította eredményét a Mol - a nap hírei

Éves összevetésben másfél százalékkal nőtt a bruttó hazai össztermék a második negyedévben. Elrendelte a szociális konzultáció kérdőívein szereplő személyes adatok megsemmisítését az adatvédelmi biztos.

Szeptemberben felülvizsgálja makrogazdasági előrejelzését a kormány - közölte a második negyedévi részletes GDP-adatok megjelenése után a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyi szabályozásért felelős államtitkára. Kármán András a Reuters brit hírügynökségnek azt mondta: az új makrogazdasági előrejelzés a 2012-es költségvetési tervezet része lesz, és tartalmazhat változásokat a korábbi prognózishoz képest. Hozzátette: az adóbevételek alakulására vonatkozó előrejelzést is az újratervezett makropályához kell majd igazítani. A Központi Statisztikai Hivatal és az Ecostat gyorsbecslése alapján Magyarország bruttó hazai terméke a második negyedévben másfél százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva; az előző negyedévhez képest a gazdaság stagnált. Az adat elmarad a piaci várakozásoktól. A portfolio.hu elemzése szerint ennek fényében nemcsak az idei, hanem a jövő évi 3 százalék körüli növekedési tervek is irreálisnak látszanak.

Jogellenes adatkezelés miatt elrendelte a szociális konzultáció kérdőívein szereplő személyes adatok megsemmisítését az adatvédelmi biztos. Jóri András határozatában megtiltotta a kapcsolattartás céljára szolgáló adatokból képzett adatbázis, vagyis a Nemzeti Konzultációs Nyilvántartás létrehozását, valamint az azzal kapcsolatos jogellenes adatkezelést és feldolgozást is. Az ombudsman az InfoRádióban emlékeztetett arra: már júniusban megállapította, hogy a szociális konzultáció kérdőívei és a hozzájáruló nyilatkozat sérti az adatvédelmi törvény előírásait. Jóri András szerint a kérdőív felső részén található vonalkód a kérdőívet egyedivé, személyhez kapcsolhatóvá teszi. A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala közölte: nem ért egyet a határozattal, és kezdeményezi annak bírósági felülvizsgálatát.

A munkaerőpiac valós igényeihez igazítja a szakképzés rendszerét a kormány - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. Czomba Sándor azután beszélt erről, hogy a Magyar Nemzet a tárca által átdolgozott koncepcióra hivatkozva részleteket közölt az elképzelésekből. Az államtitkár elmondta: a tervek szerint a képzési idő három évre rövidül, és az eddiginél nagyobb hangsúlyt kap a gyakorlati képzés. Hangsúlyozta: a koncepciót már elfogadta a kormány, a tervezet a közigazgatási egyeztetés és a társadalmi vita után, várhatóan késő ősszel kerül az Országgyűlés elé. --A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete tárgyalásra szólította fel a kormányzat képviselőit.

Folytatni szeretnék az egyeztetéseket a szakszervezetek az új Munka törvénykönyvéről a Nemzetgazdasági Minisztériummal, a kormánnyal és a munkáltatókkal. A négy érdekvédelmi szervezet számára az nem egyértelmű, hogy a szaktárca is ezt akarja-e. Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke az InfoRádióban elmondta: egyelőre sem a minisztériumtól, sem a kormánytól nem kaptak visszajelzést a tárgyalások folytatásáról; csak annyit tudnak, hogy augusztus végéig le akarják zárni a társadalmi konzultációt.

54 milliárd forint nettó eredményt ért el a második negyedévben a Mol csoport, amely egy éve - ugyanebben az időszakban - 43,2 milliárd forint veszteségről számolt be. A profit meghaladja az elemzők által várt 46 és fél milliárd forintot. A gyorsjelentés idézi Hernádi Zsolt, elnök-vezérigazgatót, aki elmondta: az első félévben - részben a megnövekedett nemzetközi termelésnek köszönhetően - a kutatás-kitermelés üzletág részesedése volt a legjelentősebb az eredményből.

Hat helyszínen kezdődik kerékpárút-fejlesztés még ebben a hónapban Budapesten. A munkálatok elsősorban a külső kerületeket érintik, és október-novemberre mindenhol befejeződnek.

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki Kocsis Istvánt, a Magyar Villamos Művek Zrt. korábbi vezérigazgatóját. Kocsis István, a BKV jelenlegi vezérigazgatója közleményében azt írta: a Nemzeti Nyomozó Iroda Gazdaságvédelmi Főosztálya az MVM-nél 2006 és 2008 között betöltött vezérigazgatói tevékenysége alatti ügyekkel összefüggésben hallgatta ki gyanúsítottként abban az eljárásban, amely a Magyar Villamos Művek új, az előző kormány által megbízott vezetésének feljelentése alapján indult. Kocsis István a kihallgatáson elmondta, hogy nem követte el a terhére rótt bűncselekményt, és részletes, igazságügyi szakértői véleménnyel alátámasztott nyilatkozatot tett, a gyanúsítás ellen pedig panaszt jelentett be.

Több millió forint értékű drogot foglaltak le az idei Sziget Fesztiválon a rendőrök, akik 28 embert fogtak el a Hajógyári-szigeten tartott rendezvényen kábítószerrel visszaélés gyanúja miatt. Horváth Katalin Fanni, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az InfoRádióban elmondta: a rendőrség összesen 321 bűncselekményről értesült a tíznapos fesztivál alatt.

Stabil kilátással megerősítette az Egyesült Államok legjobb, "AAA" adósbesorolását a Fitch Ratings, és ezzel a három nagy hitelminősítő közül jelenleg a legkedvezőbb besorolást tartja érvényben a világ vezető gazdaságára. A cég közleményében azt írta: a stabil kilátás változhat, ha a gazdasági kilábalás lassul, vagy a kongresszus szuperbizottsága nem talál forrásokat az 1200 milliárd dolláros költségcsökkentési tervhez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×