eur:
389.55
usd:
361.95
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az S&P leminősítette a két legnagyobb amerikai jelzáloghitel-finanszírozót

A Standard & Poor's (S&P) nemzetközi hitelminősítő hétfőn rontott a két legnagyobb amerikai jelzáloghitel-finanszírozó társaság adósbesorolásán, a Fannie Mae és a Freddie Mac minősítése az Egyesült Államok hosszú távú államadós-besorolásával párhuzamosan változott.

A vállalkozások besorolását az S&P a lehetséges legjobb, "AAA"-ról egy fokozattal "AA plusz"-ra rontotta. A lépést az indokolja, hogy mindkét cég finanszírozása a központi költségvetéstől függ - áll a hitelminősítő közleményében.

Az S&P leminősített négy további intézményt is, amelyek az amerikai pénzügyi rendszer működtetésben központi fontosságúak. A központi értéktár és elszámolóház - Depository Trust & Clearing Corp. (DTCC) - valamint három további, szakosodott elszámolóház - a National Securities Clearing Corp., a Fixed Income Clearing Corp. és az Options Clearing Corp. - minősítése ugyancsak "AA plusz"-ra változott a korábbi "AAA"-ról.

Az S&P közleménye szerint a leminősítés egyenesen következik az amerikai államadósság besorolásának rontásából. Az érintett társaságok tevékenysége a belföldi piacra koncentrálódik, így az ország adósbesorolásának romlása megnehezíti az üzletmenetet - indokolta lépését az S&P.

A Fannie Mae a Freddie Mac sorsa a lehető legszorosabban függ a kormánytól. A két cég az amerikai jelzálogpiacról 2007-ben kiindult válságban Washington segítségére szorult, és végül kormányzati felügyelet alá került. A cégek mostanáig mintegy 150 milliárd dollár állami támogatást kaptak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×