eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Csökkent az autók értékesítése

Kevesebb személyautót és kishaszonjárművet helyeztek forgalomba júliusban. A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete szerint újabb kereskedések kerülhetnek bajba.

Júliusban 15,4 százalékkal kevesebb személygépjárművet helyeztek forgalomba, de az éves időarányos adatok még 3,5 százalékkal meghaladják az előző évet - derül ki a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének adataiból.

A kishaszonjárművek területén megfordult az idei évben eddig tapasztalt emelkedés és hosszú idő óta először az előző évhez képest kevesebb forgalomba helyezést regisztráltak. Az éves halmozott értékesítés így is jelentősen, 19,2 százalékkal meghaladja a 2010. évi időarányos forgalomba helyezéseket.

A forgalomba helyezési darabszámok alacsony volumene továbbra sem biztosítja az ágazat fennmaradását jelenlegi formájában a szervezet szerint. Az időarányos adatok is alátámasztják azt a korábbi előrejelzést, hogy 2010 után megkezdődik a lassú kilábalás a mély válságból és azt a szakmai véleményt is, hogy ez egy lassú, törékeny és hullámzó folyamat lesz, amelyben lehetnek kisebb visszaesések, de a trend mutathatja a kilábalás folyamatát. Az egyesület bízik abban, hogy a július havi megtorpanás csak átmeneti és az év hátralévő részében már emelkedés várható az előző évhez és az előző hónapokhoz képest is - olvasható a közleményben.

Az alacsony értékesítési volumen a kereskedések és javítók számára további anyagi problémákat okozhat, amely e létesítmények számának további csökkenését vonhatja maga után az év második felében.

A motorkerékpár-piac csökkenése júliusban megállt és 2,6 százalékos pluszt mutat 2010 azonos hónapjához képest, ám az eddigi, január-júliusi időszak 20,5 százalékos csökkenését ez a növekedés még nem tudta kompenzálni. A 125 köbcentiméteres, maximum 11 kW teljesítményű motorkerékpárok "B" kategóriás jogosítvánnyal való vezethetősége, valamint a robogók regisztrációs kötelezettségének bevezetése jelentősen javíthatná a piac helyzetét - véli a szervezet.

A nagyhaszonjármű piac talpra állása tovább folytatódik, ami jelzi, hogy a szállítási ágazat fejlődése folyamatos. 2011 az utóbbi évek legjobb teljesítményét mutatja, júliusban 104,2 százalékos volt a fejlődés tavaly júliushoz képest és 157,9 százalékos emelkedést ért el a 2009 évhez viszonyítva.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×