eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Nincs összhangban az uniós joggal a magyar áfa-szabályozás

Nincs összhangban az európai uniós joggal a ki nem fizetett beszerzésekhez kapcsolódó áfa-visszatérítést kizáró magyar szabályozás - mondta ki az Európai Unió Bírósága. Magyarország uniós csatlakozása óta ez az első olyan kötelezettségszegési eljárás, amelyben elmarasztaló ítéletet hozott a testület.

Az indoklás szerint a szabályozás alapján egyes cégek arra kényszerülhetnek, hogy több alkalommal és az ésszerű határidőn belül történő adó-visszatérítés követelményével ellenétes módon vigyék át a következő adómegállapítási időszakra a visszatérítendő adókülönbözetet.

A kormány tudomásul vette az Európai Bíróság ítéletét. A Nemzetgazdasági Minisztérium megteszi a szükséges intézkedéseket az áfa-szabályozást illetően, az alternatívákat a lehető legrövidebb időn belül a kormány elé terjeszti.

A nemzetgazdasági tárca reagálásában azt írta: a döntés sem az idei, sem a jövő évi deficitcélt nem befolyásolja. Magyarország tartja a Széll Kálmán-tervben szereplő, valamint a Stabilitási és Növekedési Paktumban vállalt 2011-es 3 százalék alatti, és a 2012-es 2 és fél százalékos államháztartási hiánycélt.

A tájékoztatás szerint a kormány - ha szükség lenne rá - a költségvetési bevételek növelése érdekében mérlegelni fogja a többi között a MOL-részvénycsomag részbeni értékesítésének lehetőségét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×