eur:
388.94
usd:
361.91
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Mikor fizetünk apróval és kártyával?

Jobban szeretik a bankkártyát az emberek, mint az aprópénzt, de a kártya használata az ezer forint alatti vásárlásoknál még nem elterjedt - derül ki a MasterCard kutatásából.

A cég felmérése szerint a válaszadók 65 százaléka kifejezetten kedveli a bankkártyát, igaz, az egészen kis összegű, ezer forint alatti vásárlásoknál még nem elterjedt annak használata. A legtöbben ezt azzal magyarázzák, hogy a kisebb összegek esetén még nem szoktak hozzá a bankkártyás fizetéshez, illetve hogy az aprópénz gyorsabb fizetést tesz lehetővé.

A vásárlók 500 forintig bevállaljak a kizárólag aprópénzes fizetést is, míg ezer forint felett a papírpénz vagy bankkártya dominál, mert nem szeretnék megvárakoztatni a sorban mögöttük állókat az érmék átszámolásával, nem akarják terhelni a boltost a sok apróval, igaz, ha az jelzi, hogy jól jönne a váltópénz, sokszor előkerül a tárcából az érme is.

Az esetek nagy többségében az ezer forintos vásárlások felett már nehéz megszabadulni a pénzérméktől, noha az emberek nagy része szívesen tesz így, amint lehetősége adódik rá.

A MasterCard kutatásából az is kiderül, hogy pénztárcákat ma jellemzően 500 és ezer forint közötti értékben húzza aprópénz, és a fogyasztók közel ötöde (18 százaléka) tudatosan kevés érmét használ, azt is célirányosan tartja parkolásra, automatákban való fizetésre, megkérdezettek 10 százaléka viszont úgy nyilatkozott, náluk mindig több apró van, mint amennyi szükséges.

A pénzérmékhez a többség közömbösen viszonyul, a fogyasztók negyede azonban inkább szabadulna a fémpénztől, amelyet szívesen kiváltana bankkártyával, mobillal, egyéb fizetési eszközzel.

Azok, akiket zavar az aprópénz, leginkább az érmék súlya miatt panaszkodnak (40 százalék), a válaszadók több mint harmada pedig azt említi, hogy legtöbbször túl sok vagy túl kevés van a váltópénzből. Sokan (16 százalék) mondták, hogy az apró nem higiénikus, sok kórokozót hordozhat, a válaszadók egy jelentős részének, 12 százalékának gondja volt azzal is, hogy a külföldi pénzérméket nyaralásból visszatérve nem, vagy csak nehezen tudja forintra váltani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×