eur:
400.81
usd:
367.92
bux:
74428.1
2024. október 15. kedd Teréz

Mire költjük a magán-nyugdíjpénztári reálhozamot?

Akár két százalékkal is emelheti a kiskereskedelmi forgalmat az év második felében, a magán-nyugdíjpénztári reálhozamok kifizetése a tagoknak - mondta el a Portfolio.hu elemzője.

A reálhozamok kifizetése egyszeri transzfer, amihez nagyon ritkán jut a lakosság - mondta az InfoRádiónak Madár István, aki hozzátette: a közgazdászok is tanácstalanok, hogy egy ilyen lépésre milyen választ adnak a háztartások, vagyis mit kezdenek majd a pénzzel.

A Portfolio.hu elemzője szerint a legtöbben elköltik a pénzt, de azok, akik nagyobb, akár százezres nagyságrendű összeget kapnak vissza, hosszabb távú megtakarítást is képezhetnek belőle.

Az év második felében kaphatják meg az egykori tagok a reálhozamukat, amelyet nagyobb értékű fogyasztási cikkre vagy valamilyen más nagyobb tételre is költhetnek, de az is előfordulhat, hogy "szép lassan elcsöpög a bankszámláról".

Az elemző kiemelte: a kiskereskedelmi forgalomban akár másfél-két százalékos emelkedést is hozhat az, hogy az egykori tagok elköltik a reálhozamukat. Ez a statisztikában kimutatható emelkedés, a fogyasztásban és a gazdaági növekedésben azonban csak "kis súlyt" jelent.

Csak egyszer lódítja meg a fogyasztást, ezért az elköltési szakaszban emeli a fogyasztási hajlandóságot, majd visszakorrigál, vagyis egyszerű sokkhatásként lehet felfogni - tette hozzá Madár István.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 14. 18:52
×
×
×
×