eur:
401.41
usd:
367.39
bux:
0
2024. október 14. hétfő Helén

Csehország és Franciaország együttműködik atomenergia-ügyekben

A cseh-francia atomenergetikai együttműködésről írtak alá államközi szerződést szerdán Prágában. A dokumentumot Martin Kocourek cseh ipari és kereskedelmi miniszter, illetve Eric Besson francia gazdasági, pénzügyi és ipari minisztériumi államtitkár látta el kézjegyével.

Besson újságíróknak elmondta: Franciaország érdeklődik a dél-csehországi temelíni atomerőmű kibővítése iránt, s megfelelő időben bemutatja a nyilvánosságnak az EPR új atomreaktort, és a franciák által javasolt technológiákat. Temelínben eddig két atomreaktor működik, s a csehek újabb kettőt szeretnének építeni. Francia részről az Areva társaság vesz részt a pályázatban.

"Harmadik generációs EPR reaktort ajánlottunk fel partnerünknek, amellyel már vannak tapasztalataink Franciaországból, Finnországból és Kínából. Célunk, hogy ezt a reaktort közösen felépítsük Temelínben" - mondta a francia államtitkár.

A legújabb tanulmányok szerint Temelínben akár két 1.600 megawattos atomreaktor is épülhet. Erről a jövő évben kíván dönteni Prága.

"Csehországnak és Franciaországnak nagy tapasztalata van az atomenergia területén. Ennek következtében széles területe van az együttműködésünknek és a tapasztalatcserének" - szögezte le Kocourek.

A szerződés úgynevezett útitervet rögzít a két ország együttműködésében az atomenergia területén. Ennek keretében szakértők cseréjére, illetve diákcserékre kerül sor. A felek elmélyítik együttműködésüket a nemzetközi szervezetekben és a kutatásban. A közeljövőben közös lépéseket tesznek az atomerőművek biztonságosságának növelése érdekében, s együttműködnek az atomhulladék likvidálása terén is.

"Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a fukusimai katasztrófa tapasztalatai hozzájáruljanak az atomenergia nagyobb biztonságához" - jelentette ki a francia államtitkár.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×