eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Elmozdult a holtpontról a kiskereskedelem

A kiskereskedelmi forgalom volumene - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - szeptemberben és a harmadik negyedév egészében is elmozdult valamelyest a holtpontról a korábbi többéves csökkenést követően, így idén január-szeptemberben az összesített csökkenés mértéke 2,9 százalékra mérséklődött az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A KSH adatai szerint a kiskereskedelmi forgalom folyó áron 653,6 milliárd forint volt szeptemberben, ez a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint 0,4 százalékkal haladja meg az előző havi értéket, és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 0,9 százalékkal több a tavaly szeptemberinél.

A kiskereskedelmi forgalom idén júliusban volt eddig a legjobb: értéke folyó áron 672,6 milliárd forint volt, a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának értéket.

Az év első kilenc hónapjában összességében 5.385 milliárd forint forgalom realizálódott a kiskereskedelemben. Az eladások 45 százaléka élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes-, 17 százaléka üzemanyag-, 14 százaléka bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott; a többi üzlettípus együttes részesedése 24 százalék volt 2010. január-szeptemberben.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek 2010. szeptemberben 1,3 százalékkal nagyobb volumenű forgalmat bonyolítottak, mint 2009 szeptemberében, így az első kilenc havi értékesítés volumene 2,5 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától. Szeptemberben az eladások jelentős részét - 90 százalékát - lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) eladásai egy százalékkal emelkedtek. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem szeptemberi volumene is meghaladta az előző hónap szintjét.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma 2010. szeptemberben 1,6 százalékkal emelkedett, így összességében az év első kilenc hónapjában az eladások két százalékkal maradtak el az előző év azonos időszakitól. 2010. szeptemberben az iparcikk jellegű vegyes üzletekben, a gyógyszer-, gyógyászati termék-, valamint a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikk üzletekben csökkent, a többi üzletben növekedett a forgalom volumene. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem eladásai szintén növekedtek - 0,3 százalékkal - az előző hónaphoz képest.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene szeptemberben 2,4 százalékkal, az év első kilenc hónapjában hat százalékkal csökkent az egy évvel korábbi azonos időszakhoz mérten. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a szeptemberi eladások két százalékkal maradtak el az előző havitól.

Az országos kiskereskedelmi forgalomból továbbra is Közép-Magyarország képviselte a legnagyobb részt, aránya 2010. második negyedévben 37 százalék volt. A többi régió egyenként 9-12 százalékban részesedett a kiskereskedelmi forgalomból. A második negyedévben minden régióban csökkent a kiskereskedelmi üzletek értékesítésének volumene - a legkevésbé, 4,2 százalékkal Észak-Magyarországon, a leginkább, csaknem hét százalékkal pedig Nyugat-Dunántúlon.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2010. szeptemberben az Európai Unió 27 tagállamában az előző év azonos időszakához mérten átlagosan 1,3, az eurózóna országaiban 1,1 százalékkal nőttek a kiskereskedelmi eladások. Az országok nem teljes körére rendelkezésre álló adatok szerint 12 tagállamban tapasztaltak bővülést, kilencben csökkenést. A legnagyobb, csaknem tíz százalékos növekedést Lengyelországban, a legnagyobb, 4,9 százalékos visszaesést Spanyolországban mérték.

A gépjármű- és járműalkatrész-üzletekben az értékesítés volumene -, ami nem része a kiskereskedelemnek az európai statisztikai rendszerben - szeptemberben a harmadik hónapja meghaladta a tavalyi év alacsony bázisát: szeptemberben az eladások 10,3 százalékkal nőttek a tavaly szeptemberi 52 százalékos hanyatlás után. Az év első kilenc hónapban összességében még így is 15,8 százalékos volt az elmaradás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×