eur:
400.55
usd:
364.72
bux:
73893.02
2024. október 8. kedd Koppány

IMF: rövidtávon javítja az egyenleget a nyugdíj-változás

A magánnyugdíjpénztárakba történő átutalások leállítása rövidtávon javítja az államháztartási egyenleget, de hosszabb távon nem azt az eredményt hozza, amelyet a kormány vár tőle - mondta Christoph Rosenberg, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) magyarországi tárgyalódelegációjának vezetője a nemzetközi pénzintézet éves gazdaságpolitikai konzultációjának lezárásaként tartott hétfői sajtótájékoztatón Budapesten a Nemzetgazdasági Minisztériumban.

Christoph Rosenberg hangsúlyozta: a magán-nyugdíjpénztári átutalások leállítása hosszabb távon alááshatja a magyar nyugdíjrendszert, amely jelenleg az Európai Unió országainak egyik legstabilabb nyugdíjrendszere, ugyanakkor kétségtelen, hogy rövidtávon kedvező hatása lehet az állami kiadások alakulására.

Kérdésre válaszolva elmondta: elővigyázatossági hitelszerződés megkötéséről nem volt szó.

Mint mondta, az IMF 2010-re egy százalékos bruttó hazai termék (GDP) növekedést, 3,5 százalékos inflációt, a fizetési mérlegben többletet vár Magyarországon, 2011-re pedig 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol.

Rosenberg szerint a delegáció magyarországi látogatásának célja az volt, hogy a kormánnyal és a Magyar Nemzeti Bankkal áttekintsék a gazdasági helyzetet és a jövőbeli kilátásokat. A kormány eddig bejelentett intézkedéseit "bátor, de kockázatos" lépéseknek nevezte.

A sajtótájékoztatón Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára elmondta: az idei 3,8 százalékos GDP-arányos hiányt mind az IMF tárgyalódelegációja, mind más partnereink teljesíthetőnek tartják a már meghozott intézkedésekkel, a 2011-es hiánycél elérhetőségére vonatkozó információkat pedig a következő hetekben adja át a kormány az IMF-nek.

Hozzátette: a kormány 2011-re a 2,5 százalékos IMF-várakozásnál valamivel magasabb, 3 százalékos gazdasági növekedést vár, és 3,5 százalékos inflációt valószínűsít.

Iryna Ivaschenko az IMF magyarországi tárgyalódelegációjának vezetője a bankadóról elmondta: az IMF egyértelmű jelzést vár arra vonatkozóan, hogy ez bizonyos időtartamra szól, és felváltja majd az európai uniós szabályzathoz való alkalmazkodás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Amerika egy hónap múlva választ: országosan Kamala Harris vezet, de Donald Trumpé a fontosabb részsiker

Amerika egy hónap múlva választ: országosan Kamala Harris vezet, de Donald Trumpé a fontosabb részsiker

Csizmazia Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa szerint idén is hatalmas jelentősége lehet a nyolc úgynevezett csatatérállamnak, mivel hibahatáron belül vezet a demokrata vagy épp a republikánus elnökjelölt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×