eur:
389.64
usd:
364.7
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

FHB: megállt az árcsökkenés a lakáspiacon

Megállt az árcsökkenés a lakáspiacon, az idei második negyedévben 174,2 volt az FHB lakásár index értéke az első negyedévi 179,1 pont után - mondta Harmati László, az FHB Jelzálogbank Nyrt. vezérigazgató-helyettese.

Most van az ingatlanbefektetések ideje, mert mélyponton vannak a lakásárak, további árcsökkenés már nem igazán várható, azaz tőzsdei nyelven szólva ez egy beszállási pont, ugyanakkor az eladásokat tekintve most vannak a legtöbben, akik nem akarnak ilyen nyomott árakon értékesíteni - mondta az InfoRádiónak Harmati László.

Az FHB a februári 9,3 százalékos 2010-re vonatkozó éves árcsökkenési előrejelzését 7 százalékra módosította - tette hozzá a vezérigazgató-helyettes.

Harmati László kiemelte: lényegesen visszaesett a lakástranzakciók száma, így a csökkenő kereslet merev kínálattal találkozik, és nem tud realizálódni az árcsökkenés.

A vezérigazgató-helyettes közölte: 2010 első félévében a lakáspiaci forgalom az utóbbi tíz év legalacsonyabb szintjére esett vissza. A csökkenő érdeklődés nem meglepő, stagnálnak a lakossági megtakarítások, a fogyasztás pedig még mindig csökken - tette hozzá. Szólt arról is, hogy a hitelezés annak ellenére sem bővül, hogy alacsony a jegybanki alapkamat, és viszonylag aktívak a bankok a forinthitelezés terén.

Az árcsökkenést lassítja az a tény, hogy kilakoltatási tilalom van érvényben, így a lakáskínálatban nem jelennek meg a bankoknak nem pontosan fizető adósok lakásai. Ugyanakkor lényeges lakásár zuhanás nem várható, sőt az is előfordulhat, hogy a lakáspiac megélénkülésével - kezdetben - nem emelkednek majd az árak - fejtette ki a vezérigazgató.

Harmati László 50-80 ezerre becsülte azoknak a lakásoknak a számát, amelyeknek a tulajdonosai a bankoknál 90 napon túli fizetési késedelembe estek. Ezek egyharmada visszaeső. A teljes lakás jelzáloghitel állomány 8,5 százalékánál mérhető 90 napon túli fizetési késedelem.

A lakásárak most a 2005. évi szinten állnak. A válság során 2009 második félévében volt legnagyobb az áresés. A válság alatt nominálisan 13 százalékkal, reálértéken 23 százalékkal csökkentek a lakásárak.

A fejlesztői oldalon is depressziós és pesszimista a hangulat, az új lakások építése 2009-ben 11 százalékkal esett vissza, idén pedig további csökkenést tapasztaltak - emelte ki.

A hitelkínálat annyira csökkent a piacon, hogy a nettó hitelezés a 2000-es évek elején mért szinten áll. A forint hitelállomány csökkent, míg a deviza hitelállomány a svájci frank árfolyam emelkedésével növekedett - ismertette a legfrissebb adatokat a vezérigazgató helyettes.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

"Egyre kevesebben árulják el..."
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Úgy ajánlásokat fogalmazott meg az Európai Bizottság az adórendszerek teljes átalakítására. A javaslatok többek között magukban foglalják a rendszeres ingatlanadók bevezetését vagy a már meglévők növelését és a munkaadói terhek csökkentését, különösen az alacsony jövedelemű adófizetők esetében. Az ajánlások célja a zöld átmenet elősegítése, a Covid19-világjárvány gazdasági hatásainak enyhítése, a gazdasági felépülés fenntartása, valamint a magas energiaárak hatásainak kezelése volt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×