eur:
390.94
usd:
366.77
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Simor: nem a fizetésemhez, hanem a törvényességhez ragaszkodom

A mai szokásos kamatdöntési sajtótájékoztató végén Simor András MNB-elnök egy nyilatkozatot olvasott fel, aminek apropója a kormány azon szándéka, amely szerint a kétmillió forintos havi bérplafon a jegybanki vezetőkre, vezető beosztású dolgozókra is érvényes lenne. Simor ezt a kormányzati szándékot a jegybanki függetlenségbe való beavatkozásként és így törvénysértő magatartásnak mutatta be és ezért visszautasította a kormány "próbálkozását".

A vállalt államháztartási hiánycélok betartása, illetve a jegybankok függetlenségének megőrzése két olyan téma, amelyek mellett az Európai Unió vezetői nagyon elkötelezettnek mutatkoznak, és így az ezektől való eltérési kísérletek "veszélyesek és kudarca vannak ítélve" - olvasta Simor a nyilatkozata elején.

Hozzátette: őt kötelezi a jegybankelnöki esküje a törvények betartására, és egyúttal emlékeztetett: a jegybanki függetlenség része, hogy az maga választja meg a munkatársait, illetve azok javadalmazásának mértékét.

Simor a nyilatkozat felolvasása kapcsán rámutatott: miközben az MNB személyi költségei 17 százalékkal csökkentek az elmúlt kilenc évben, addig az államigazgatás-államháztartás személyi költségei 100 százalékkal nőttek, így nem indokolt az államháztartási spórolást a jegybankra erőltetni. Simor arra is emlékeztetett, hogy éppen Orbán Viktor javaslatára szavazta meg az Országgyűlés kilenc évvel ezelőtt az akkori MNB-elnök fizetésének megemelését.

A kormánynak csak a következő jegybankelnök esetén (2013-tól) van lehetősége a jövedelmi helyzet lefelé módosítására - foglalt állást Simor.

Kérdésre válaszolva elmondta: a jegybanki fizetések kapcsán nagyon egyértelmű az Európai Központi Bank állásfoglalása (a függetlenségbe való beavatkozásként értelmezhető a fizetéscsökkentési szándék, illetve kísérlet, ezért az nem kivitelezhető). Az MNB elnöke megjegyezte: bár nem kérkedett vele, de jövedelmének egy részét eddig is jótékony célokra ajánlotta fel egy alapítványon keresztül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×