eur:
388.67
usd:
361.72
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Oszkó: Vállaltuk, hogy nem visszük csődbe a Malévot

A Malév jelenlegi adósságállományával kétséges, hogy meddig maradhat talpon, épp ezért szerkezetátalakításra van szükség a légitársaságnál. Ennek előkészítését a leköszönő kormány megkezdte, de végigvinnie már az új kormánynak kell - mondta el a távozó pénzügyminiszter az InfoRádiónak. Oszkó Péter szerint a Malév továbbélése csak úgy lehetséges, ha a hitelezői az adósságok egy részét elengedik.

A Bajnai-kormány idejébe csak annyi fért bele, hogy biztosítsa a Malév továbbélésének lehetőségét azzal, hogy a stratégiai koncepcióval és célkitűzéssel nem rendelkező tulajdonostól, az orosz fejlesztési banktól visszavette állami tulajdonba - mondta az InfoRádiónak a leköszönő pénzügyminiszter, aki hozzátette: ezzel megteremtődött annak a lehetősége, hogy a Malévnak lehet jövője, de hogy milyen lesz ez a jövő, arról már az új kormány dönt.

Oszkó Péter úgy véli: a jelenlegi adósságállományával kétséges, hogy mennyi időt tud túlélni a Malév, éppen ezért szerkezetátalakításra van szükség, amely magában foglalja a légitársaság kapacitásának kihasználtságát, felhalmozott adósságainak konszolidációját, illetve annak átütemezését.

A továbbélés csak úgy biztosítható, ha a Malév legnagyobb hitelezője, a korábbi orosz tulajdonos kompromisszumkészséget mutat az adósság részbeni elengedésében vagy átütemezésében - közölte a távozó miniszter, aki hangsúlyozta: a magyar állam úgy vette vissza a Malév tulajdonát, hogy a hitelezők felé kötelezettséget vállalt: szándékosan nem fogja előidézni a társaság csődjét.

A magyar államnak azonban nem kötelessége bármilyen mértékű adósságot finanszírozni. Mérlegelni kell, hogy a hitelezőkkel meg tud-e egyezni olyan adósság-átütemezésről vagy részbeni elengedésről, amivel tovább tud élni. Ha nem, és csődbe megy, akkor azt kell mérlegelni, hogy el lehet-e indítani egy új légitársaságot - mondta Oszkó Péter.

Kiemelte: eddig a költségvetésnek nem került nagy összegébe a Malév, és ez így lesz 2010-ben is. Rövid távon csak a szerkezetátalakítás jelenthet finanszírozási terhez a büdzsé számára - tette hozzá a leköszönő pénzügyminiszter.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.

Élőben a BL-elődöntő: Real Madrid–Bayern München 0-0

A Borussia Dortmund már a június elsejei döntő résztvevője, ma este eldől, ki lesz az ellenfele. A Real Madrid és a Bayern München csatája nyolc napja Németországban 2-2-re végződött, aki most nyer a Bernabéuban, továbbjut. Döntetlennél hosszabbítás (esetleg tizenegyespárbaj) következik.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×