eur:
389.37
usd:
362.8
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Zuhannak a betéti kamatok: hol mennyit kapunk a pénzünk után?

2006. szeptember óta nem kaptunk ilyen alacsony kamatot a betéteink után, mint manapság - derül ki a jegybank kamatstatisztikáiból. Márciusban átlagosan 5,56 százalékot fizettek a bankok forintbetéteink után, aminél a májusi akciós betétek közül is csak pár ajánlat tud jobbat.

Továbbra sincs megállás: a jegybank ugyanis április végén újabb 25 bázisponttal, 5,25 százalékosra csökkentette az alapkamatot, amilyen alacsony még soha nem volt az irányadó ráta. Eközben természetesen a kereskedelmi bankok is folyamatosan csökkentik a lekötött betétekre fizetett kamataikat, ami a jegybank rendszeres havi kamatstatisztikáiból, valamint az általunk havonta elkészített betéti körképből is látszik.

A Pénzcentrum 14 bank ajánlatait nézte végig, amelyek közül egyik sem kínál hat százalékosnál magasabb kamatot, bármekkora összeget kötünk is le.

A háztartások által elhelyezett forintbetétek átlagos aktuális kamatlába márciusban 5,56 százalékos volt a hó végi állománnyal súlyozva, amilyen alacsony utoljára 2005. július és 2006. szeptember között volt.

A bankok által kínált betéti termékek összehasonlítása a különböző feltételek, összegsávok, lekötési periódusok, és kamatszámítási módszerek miatt meglehetősen nehézkes, ezért az egyszerűség kedvéért minden alkalommal három összegre, és három időszakra vetítve hasonlította össze a portál a bankok legjobb ajánlatait. Ennek megfelelően 800 ezer Ft, 3 millió és 8 millió Ft számára igyekeztek helyet találni 1, 3, 6, illetve 12 hónapra.

A kombinált termékeket, melyek a nagyobb kockázatot rejtő és nagyobb hozammal kecsegtető befektetési alapokat egyesítik a kockázatmentesnek ítélt lekötött betétekkel, most sem vették figyelembe. Ezenkívül a különféle indexált, tehát egyéb instrumentum alakulásához kötött (például infláció, alapkamat, vagy valutaárfolyam) betéti konstrukciókat is figyelmen kívül hagyták.

Az eredményt megtalálja, ha ide kattint!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×