eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Tizenhat éves csúcson a munkanélküliség - és még nem tetőzött

A munkanélküliségi ráta 2010 januárja és 2010 márciusa között 11,8 százalék volt, ezzel a mutató 16 éves csúcsra emelkedett. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdai jelentése szerint a 15-74 éves foglalkoztatottak száma 3 millió 719 ezer, a munkanélkülieké 498 ezer fő volt az első negyedévben. A munkanélküliségi ráta további emelkedésére számítanak a következő hónapokban az MTI által megkérdezett banki elemzők, akik szerint a gazdasági növekedés még nem olyan erős, hogy a munkahelyek számának lényeges, a statisztikai mutatókban is érezhető növekedését vonná maga után.

Ezt megelőzően 1994 első negyedévében volt a legmagasabb a munkanélküliségi ráta, akkor 11,5 százalékon állt.

A 2009 december-2010 február időszakban a 15-74 éves foglalkoztatottak száma 3 millió 726 ezer, a munkanélkülieké 479 ezer volt, ami 11,4 százalékos munkanélküliségi rátát jelentett.

Az idei első negyedévben a 15-64 éves népesség 61,9 százaléka, ezen belül a 15-61 évesek 64,5 százaléka jelent meg a munkaerőpiacon. A 15-64 éves foglalkoztatottak létszáma átlagosan 3 millió 688 ezer fő volt, 48 ezer fővel kevesebb, mint egy évvel ezelőtt. Az erre a korcsoportra számított 54,5 százalékos foglalkoztatási ráta az előző év azonos időszakához viszonyítva 0,6 százalékponttal csökkent.

A 15-74 éves munkanélküliek létszáma 498 ezer fő volt, 95 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. A munkanélküliségi ráta 11,8 százalékos értéke 2,1 százalékponttal haladta meg az egy évvel korábbit. A férfiak munkanélkülisége 2,6 százalékponttal, a nőké 1,7 százalékponttal nőtt.

A munkanélküliek 16,4 százaléka a munkaerőpiacon csak a kis létszámban jelenlévő 15-24 éves korosztályból került ki. Az erre a korcsoportra számított 27,7 százalékos munkanélküliségi ráta 2,5 százalékponttal meghaladta az egy évvel korábbit.

A 25-54 évesek, azaz az úgynevezett legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 11,1 százalék volt. Ez az előző három hónapi - 2009 december-2010 februári - értéknél 0,4 százalékponttal, az előző év azonos időszakánál pedig 2,2 százalékponttal volt magasabb.

A munkanélküliek 45,4 százaléka egy éve, vagy annál régebben keresett állást a vizsgált időszakban. A munkanélküliség átlagos időtartama 16,2 hónap, 0,5 hónappal rövidebb a tavaly január-márciusi időszakban mért adatnál.

Elemzők szerint lesz még rosszabb

A munkanélküliségi ráta további emelkedésére számítanak a következő hónapokban az MTI által megkérdezett banki elemzők, akik szerint a gazdasági növekedés még nem olyan erős, hogy a munkahelyek számának lényeges, a statisztikai mutatókban is érezhető növekedését vonná maga után.

Kovács Roland, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint még legalább fél évig nőhet a munkanélküliségi ráta. Emlékeztetett rá, hogy a mutató "lemaradó indikátor", késve tükrözi a gazdasági növekedés beindulását.
A magyar gazdaságot a bővülő kivitel enyhe növekedési pályára állította ugyan, de a lanyha belső kereslet miatt, ez még nem jár együtt jelentős munkahelyteremtéssel.

Barta György, a CIB Közép-európai Nemzetközi Bank Zrt. vezető elemzője emellett emlékeztetett arra, hogy a fejlett országokhoz hasonlóan Magyarországon is kifulladtak a gazdaságot ösztönző fiskális eszközök, például "Az út munkához program", ráadásul a munkaerő-piaci kereslet valamivel később jelentkezik a gazdaságban, mint a fellendülés. Véleménye szerint sok múlik azon, hogy az új kormány milyen intézkedéseket tesz a helyzet javítása érdekében. Úgy vélte: az idén még lassú lesz a növekedés, ami a munkanélküliségi adatok alakulásán is meglátszik majd.

Megjegyezte: amennyiben a munkanélküliség tovább nő a következő hónapokban, megemelhetik év végi, 10,7 százalékos előrejelzésüket, akár 11 százalék fölé is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×