eur:
393.34
usd:
368.06
bux:
65925.05
2024. április 24. szerda György

Érdemes mélygarázst építeni Budapesten

Érdemes mélygarázst építeni Budapesten, mivel a kereslet a parkolóhelyek iránt egyre növekszik - erre a következtetésre jutott az Open Gates Hungary. Ráadásul az utcai parkolási díjak már nem minden esetben olcsóbbak, mint a garázsokban, utóbbiak pedig kétségtelenül kényelmesebbek.

Budapesten a szabadon igénybe vehető parkolóhelyek száma alig éri el a gépkocsiállomány 10-12 százalékát. Ezer lakosra jelenleg országos átlagban 375 darab személygépkocsi jut, ugyanez az arány Nyugat-Európában 550 körüli.

A parkolóhelyek nagyobb része már fizetős a fővárosban, és a parkolási díjak is folyamatosan nőnek, ami nem meglepő, hiszen a kereslet egyre nagyobb. Az utcai és a garázsos parkolás díjai is egyre jobban közelítenek egymáshoz.

Létezik még a P+R parkoló, amelyből négyezer van a fővárosban, de ebből 500 fizetős, és bár időközönként megígérik, hogy lesznek újabbak, évek óta alig történt fejlesztés ezen a területen.

Az Open Gates Hungary elemzésében összehasonlítja a felszíni és a garázsos parkolást, és megállapítja: a felszíni parkolásnál alapvetően a közterület használatért fizetünk, de ellenszolgáltatást nem kapunk, az autó ki van szolgáltatva az időjárás viszontagságainak, állati szennyeződéseknek. A legtöbben, az autósok kétharmada még mindig készpénzzel fizet, és az aprópénz hiánya okozhat problémákat, a büntetés összege pedig nem kevés, hogy az e körüli anomáliákat már ne is említsük.

A garázsokban, parkolóházakban az elmúlt években még jóval nagyobbak voltak a tarifák, de mostanra már megközelítik a felszíni parkolásét, arról nem is beszélve, hogy az autó fedett helyen van, ennek minden előnyével. Az automaták modernek, papírpénzzel is lehet fizetni, kedvezményeket adnak, és nem kell félni, hogy kifutunk az időből.

Nem véletlen, hogy manapság az irodaház fejlesztéseknél alapvető a parkolóház léte is. Szakértők szerint hosszú távon a mélygarázsok építése megoldást jelenthet, de akkor várható több ilyen jellegű fejlesztés, ha a megtérülési ráta elfogadható mértékűvé válik az ingatlanfejlesztőknek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×