INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Budán még van pénz, épülhetnek újabb plázák

Infostart / InfoRádió
Várható még Budán bevásárlóközpont építése, felmérések szerint ugyanis a magasabb vásárlóerő Budán van, a pesti oldalon inkább a tömeges igényeket lehet kielégíteni - mondta a GVA Robertson ingatlantanácsadó szakértője. Varga Ágnes hozzátette: Budán ugyan kevesebb a lehetséges terület, de egy-két nagyobb beruházás még elfér.

A fővárosban a pesti oldalon jóval több kiskereskedelmi terület található, ugyanakkor a vásárlóerő a budai oldalon és a nyugati agglomerációban a magasabb. Az ingatlanfejlesztőknek egyre fontosabb a kereslet, illetve a vásárlóerő felmérése, így a budai oldal jelentős potenciállal rendelkezhet számukra - derül ki a GVA Robertson ingatlantanácsadó elemzéséből.

Varga Ágnes, a GVA Robertson szakértője az InfoRádiónak azt mondta: a budai oldalon magasabb a vásárlóerő, illetve a szabadon elkölthető jövedelem, ennek ellenére Pesten található több bevásárlóközpont mind számban, mind bérbeadható terület nagyságában, amire magyarázatul szolgál a pesti oldal nagyobb mérete, illetve a nagyobb népsűrűség. Viszont a szabadon elkölthető jövedelem csökkenése az alacsonyabb vásárlóerővel rendelkező területeken fájdalmasabb és jobban visszaveti a keresletet - tette hozzá.

A budai oldalon van még potenciál a bevásárlóközpont fejlesztések számára, vannak olyan területek, ami kihasználatlan Budán, és egy-két nagyobb beruházás még elférne - közölte a szakértő. Emlékeztetett, a múlt héten nyílt meg egy pláza a XI. kerületben, és az ottani lakosoknak igényük is volt magasabb szintű szolgáltatásra és termékválasztékra.

Pesten jelenleg tizennégy nagyobb bevásárlóközpont működik, összesen több mint 400.000 négyzetméternyi kiskereskedelmi területtel. Ez összesen 2.243 üzlethelyiséget jelent. Budán tizenkettő bevásárlóközpont üzemel, de csak mintegy 250.000 négyzetméternyi bérbeadható területtel. Az üzlethelyiségek számában is jelentős a budai oldal lemaradása, a tizenkettő épületben összesen 731 bolt működik.

A Duna két partja közötti különbség kialakulásában az is szerepet játszott, hogy a budai oldalon jóval kevesebb a bevásárlóközpontok építésére alkalmas terület. A telekárak nem térnek el jelentősen egymástól Budán és Pesten, az árakat inkább a telek frekventáltsága határozza meg. A pesti túlsúlyt az is okozhatja, hogy az ingatlanfejlesztők korábban kevesebb figyelmet fordítottak a vonzáskörzet keresletének és vásárlóerejének feltérképezésére, mivel a gazdasági körülmények nem tették ezt szükségessé.

A kereslet alapos felmérését a bérlők is ösztönzik, mivel egy új üzlet megnyitásáról szóló döntés egyik legfontosabb alapja a kereslet alakulása, és a piaci információk. A bérlők kevésbé tekintik kockázatosnak egy új egység megnyitását olyan területen, ahol magasabb a vásárlóerő, és biztosabb a kereslet. A budai oldalon jelenleg nem áll rendelkezésre ehhez elegendő és megfelelő színvonalú kiskereskedelmi terület.

Hanganyag: Panulin Ildikó


A címlapról ajánljuk