eur:
389.27
usd:
362.92
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Miért zuhannak a tőzsdék világszerte?

Az egész világon negatív korrekció jellemzi a tőzsdéket. A BUX csütörtökön még 20 ezer pont alá is esett, igaz, később fölé ment. Napok óta és jelentősen esik viszont az OTP-részvények ára.

Takács Szabolcs, a portfolio.hu elemzője a nemzetközi befektetői hangulat romlásának tulajdonítja azt, hogy világszerte esnek a tőzsdeindexek. Mint azt az InfoRádióban elmondta, a tőzsdék a válság miatt márciusban érték el mélypontjukat, azóta, az elmúlt hét hónapban azonban töretlenül emelkedtek.

A tőkepiacokon annak ellenére volt jó a hangulat, hogy ezt a reálfolyamatok nem feltétlenül indokolták. Az elemző szerint a makroadatok továbbra is igen súlyos gazdasági visszaesésről tanúskodnak.

A korrekció egyelőre "egészséges" határok között mozog, de számos, a technikai elemzések szempontjából fontos adat aggodalomra ad okot, a frankfurti DAX-index ötvennapos mozgóátlaga például már olyan mértékben módosult, amelyből az elemzők további esést valószínűsítenek.

A magyar tőzsdeindex egyelőre nem lépett ki ebből a határból. A forgalom ugyanakkor jelentősen megnőtt, az OTP-papírokkal például egy óra alatt olyan nagyságrendben kereskedtek, mint máskor fél nap alatt.

Az elemző ezekben a napokban óvatosságra inti a kisbefektetőket. Takács Szabolcs szerint aki már bent van a piacon, és nagy profittal tartja pozícióit, annak egyelőre nem érdemes kiszállnia, de mindenesetre figyelnie kell a mozgásokra. További esésnél érdemes inkább megválni a papíroktól.

Annak is esélye lehet, aki csak most akar részvényeket vásárolni. Itt is hasonló a tanács: esésnél érdemesebb inkább elvágni a veszteséget, azaz azonnal megválni a papíroktól.

Takács Szabolcs elmondta azt is: a nap bejelentése az volt, hogy a Richter egy fontos fejlesztése túljutott egy fontos fázison, sikeresen befejeződött a kutatás második szakasza. Ha jövőre a harmadik, bár igen kockázatos szakasz is sikert hoz, akkor a fejlesztés fontos bevételforrása lehet a gyógyszergyárnak és partnerének.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×