eur:
389.1
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Leminősítették Magyarországot! - Gyengül a forint

Egy fokozattal rontotta a hosszú lejáratú magyar devizaalapú államadósságra vonatkozó besorolását mai közleményében a japán befektetők által kiemelten figyelt, tokiói Rating and Investment (R&I). Az eddigi "BBB+"-ról "BBB"-re változott a besorolás, amelynek kilátása stabil.

A mai bejelentés azt követően érkezett, hogy múlt héten a Moody's Investors Service enyhén pozitívan nyilatkozott a magyar adósminősítés kilátásairól, pénteken pedig a Standard and Poor's negatívról stabilra változtatta saját hitelbesorolásának kilátását.

A fenti háttér alapján az R&I mai lépése meglepőnek tűnik első ránézésre. Azt is fontos azonban tudni, hogy az R&I hitelminősítői kódrendszere teljesen megegyezik a nagyobb ismertségnek örvendő S&P és Fitch kódrendszerével, és eddig az R&I besorolása egy fokozattal jobb volt, mint a Fitch értékelése és két fokozattal haladta meg az S&P besorolását. A

z R&I tehát a többieknél pozitívabb hitelbesorolás korrekcióját hajtotta most végre. (Eddig az R&I besorolása a Moody's-éval egyezett meg).

Az R&I a közleményében az alábbi két gondolatmenettel indokolta a hitelminősítés rontását:

1.) Nagyon súlyos a magyar gazdasági recesszió és bár emellett is kordában tartja a kormány az államháztartási hiányt, de éppen az emiatt alkalmazott megszorítások gyakorolnak komoly nyomást a belső keresletre, ami pedig tartós lehet és így "megakadályozza" a gazdasági fellendülést.

2.) A nyugdíjkiadások és a magas adóterhelés "alapjaiban gyengíti meg" a magyar gazdaságot, így radikális szerkezeti reformok kellenének ahhoz, hogy a magyar gazdaság újra képes lehessen a növekedésre. Ahhoz azonban, hogy ilyen lépések gyümölcsei beérjenek, még időre van szükség.

Az új besorolás stabil kilátását azzal indokolta a japán hitelminősítő, hogy a magyar gazdaság és az ipar továbbra is versenyképes, a pénzügyi piacai nyugodtak, és a kormány adósság visszafizetési képességével kapcsolatos aggodalmak is enyhültek.

Az R&I a közleményében kiemeli: "nagy a valószínűsége" annak, hogy teljesíteni tudja a kormány az idei évre a GDP arányában 3.9%-ra kitűzött államháztartási hiánycélt. A hitelminősítő szoros figyelemmel fogja követni, hogy a következő évekre rögzített deficitcélokat teljesíteni tudja-e az aktuális kormány.

Az R&I azonban megjegyzi, hogy a várhatóan jövő tavasz után felálló kormány esetén egyelőre nem világos, hogy milyen hangsúlyt fektetne a költségvetési fegyelemre. A magyar államadóssággal kapcsolatos hitelminősítés az intézmény közleménye szerint nagyban attól fog függeni a jövőben (is), hogy a gazdaságpolitika továbbra is törekszik-e az államháztartási szerkezeti átalakításokra, illetve a gazdasági aktivitás élénkítésére.

Mit jelent valójában?

A japán hitelminősítő mai jelzése elsősorban a magyar állam által kibocsátott, jen alapú kötvények megítélésén keresztül lényeges hír.

Az R&I a közleményében három jenkötvényt nevez meg, amelyekre vonatkoztatja a leminősítést: az 1995-ben kibocsátott 15 és 20 éves, illetve az 1996-ban kibocsátott 15 éves papírra. Megjegyzendő, hogy a magyar állam 2004 után összesen öt, különböző futamidejű, japán jenben denominált államkötvényt bocsátott ki.

A közelmúltban az állam a japán hatóságoknál 200 milliárd jen (2.1 milliárd dollár) értékű szuverén szamurájkötvény kibocsátási szándékot jelzett. A japán pénzügyi tárcánál történt regisztrálás szeptember 3-án lépett életbe és két éven át érvényes.

Hogyan reagált a forint?


A hírre a forint másfél óra elteltével enyhe gyengülést mutat: az euróval szembeni jegyzések 266.50-ről 267.70 körülig emelkedtek.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×