eur:
393.35
usd:
367.48
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Kölcsönt adna a Mol

A Mol Nyrt. kész 100 millió eurós kölcsönt nyújtani az INA részére azért, hogy a horvát olajtársaság az év végéig rendezni tudja köztartozásait.

A horvát Vjesnik napilap a horvát cég közleményére hivatkozva arról számolt be, hogy hétfőn a társaság felügyelő bizottságának ülésén a két legnagyobb INA-részvényes, a Mol és a horvát állam megegyezett abban, miszerint minden szükséges lépést megtesznek a cég anyagi gondjainak megoldására, s így a társaság az év végéig rendezni tudja az állam felé köztartozásait.

Ferencz I. Szabolcs, a Mol Csoport kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta: az INA felügyelő bizottsága hétfői ülésén tárgyalta meg azokat az intézkedéseket, amelyeket az igazgatóság javasolt az INA pénzügyi stabilitásának fenntartására és likviditási helyzetének megerősítésére.

A felügyelő bizottság meghallgatta az INA aktuális pénzügyi helyzetéről szóló beszámolót, s tudomásul vette, hogy az európai, döntően finomítással foglalkozó olajipari versenytársak jövedelemtermelő képessége az INA-éhoz hasonló módon drámaian csökkent, s hogy a finomítási tevékenység manapság világszerte veszteséget termel. Az INA pénzügyi helyzetét azonban további, sajátos tényezők is nehezítik: így például a külső hitelekhez való hozzáférés nehézségei, egy folyamatban lévő ambiciózus beruházási program, a kinnlevőségek mértékének erőteljes növekedése, illetve az, hogy egyes kiemelt nagyvevők a beszerzési ár alatt kapják a gázt.

A felügyelő bizottság alapelvként megfogalmazta, hogy mindenekelőtt a két főbb tulajdonostársnak kell minden szükséges intézkedést megtennie azért, hogy az INA pillanatnyi nehéz pénzügyi helyzete megoldódjon, és hogy az INA a folyó év végéig rendezhesse a társaságnak a horvát állammal szemben fennálló tartozásait is.

A felügyelő bizottság álláspontja szerint a horvát államnak gondoskodnia kell arról, hogy a tulajdonostársak között köttetett, érvényben lévő szerződéseknek megfelelően az INA gázkereskedelmi tevékenységét kiszervezzék, ahogyan korábban a csővezetéket és gáztárolót is. Az INA ugyanis csak akkor juthat hozzá bármilyen hitelhez, ha ez megtörténik.

A Molnak pedig arról kell gondoskodnia, hogy a gázkereskedelmi tevékenység horvát államnak történő eladását követően azonnal friss hitellel segítse az INA likviditási helyzetén.

A felügyelő bizottsági ülés előtt a Mol jelezte, amint az INA képessé válik újabb hitelek felvételére, a magyar cég azonnal 100 millió euró hitelt juttat számára. Ám míg a gázkereskedelmi tevékenység értékesítésének lezárása nem történik meg, az INA pénzügyi helyzete újabb hitel felvételét nem teszi lehetővé, a Moltól sem.

A horvát állam által delegált felügyelő bizottsági tagok a hétfői ülésen egy hét haladékot kértek. A felügyelő bizottság jövő heti újabb ülésén a tulajdonostársak addig megtett vállalásaitól függően dől el, hogy az igazgatóság által javasolt intézkedések melyikét és milyen mértékben szükséges az igazgatóságnak azonnal végrehajtania.

Korábbi hírek szerint a 47,15 százalékban a Mol, 44,8 százalékban pedig a horvát állam tulajdonában álló INA ellen a köztartozásai miatt vizsgálat indult. Bojan Milkovic, az olajtársaság vezérigazgatója megerősítette, hogy az útalapba fizetendő összeg, az általános forgalmi adó és a különböző járulékok elmaradása miatt jelentős tartozást halmozott fel, de nem fizetésképtelen a cég, amely júliustól naponta 40 millió kunát (mintegy 1,5 milliárd forintot) törleszt elmaradásaiból.

Ivan Suker pénzügyminiszter két hete azt közölte: az INA a 14 százalékos késedelmi kamattal együtt 1,35 milliárd kunával (több mint 50 milliárd forinttal) tartozik az államkaszának.

Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×