INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Gyengül a forint az euróval szemben

Infostart / InfoRádió
Egész nap folytatódott a forint vesszőfutása. Este 7 óra előtt az euróval szembeni árfolyam átlépte a 277 forintos szintet, 277,10-ig szaladt a kurzus. Ilyen gyenge forintra július első felében volt legutóbb példa, vagyis a keddi árfolyam csaknem kéthónapos rekord gyenge szintnek felel meg.

A forint napon belül hat egységnyit gyengült az euróval szemben - írja az Index. Kedd reggel még 271,60-nál jártak a jegyzések, dél után nem sokkal 274,40-ig gyengült a hazai valuta. Akkor úgy látszott, megáll a gyengülés, ám a világban - meglepő módon két kedvező amerikai makroadat után - nagyot romlott a hangulat, az amerikai részvényeket elkezdték dobálni a befektetők.

Ez a hangulatromlás lódította meg ismét a gyengülő pályán a forintot, és egészen 277,10-ig repítette. (A svájci frankkal szembeni kurzus 182 forint fölé gyengült.)

A gyengülésben elemzők szerint szerepe lehetett egy múlt heti jegybanki nyilatkozatnak is. Bánfi Tamás, az MNB monetáris tanácsának tagja intenzívebb kamatvágásra és gyengébb árfolyamra tett utalást nyilatkozatában.

A 277-es szint elérése még egy ok miatt kedvezőtlen. Még délelőtt két devizakereskedő is azon morfondírozott, vajon a forint euróval szembeni árfolyamát megfogja-e nap végére a 272,50-es szint, mert ha nem, akkor a 275,50-es szint tesztelése következhet.

Nos, ez utóbbi technikai szempontból igen fontos határ sem tudta meggátolni a gyengülést, így nem kizárt, hogy a forint a következő napokban - a rossz nemzetközi hangulat fennmaradása esetén - tovább gyengül.

A címlapról ajánljuk