eur:
389.36
usd:
363.73
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kevesebb, de jobb lesz a bor az idén

Az idén előreláthatólag a tavalyi 3,5 millió hektoliternél kevesebb bor kerül a pincékbe - vélekedett Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára.

A szakember elmondta, hogy az idén a termésbecslés szerint a tavalyival megegyező mennyiségű, mintegy 550 ezer tonna szőlő terem, a bor mennyisége azért lesz kevesebb a múlt évinél, mert alacsonyabb a szőlőszemek létartalma.

Horváth Csaba szerint a kisebb mennyiséget ellensúlyozhatja az, hogy a szőlőszemek mustfoka és savtartalma alapján jó minőségűek lehetnek az idei borok.

A szüret augusztus elején kezdődött a korai fajták betakarításával, és akár szeptember végére be is fejeződhet a munkák nagy része be, októberre csak a késői fajták szedése marad. A szüretelők jelenleg kéthetes előnyben vannak a szokásoshoz képest.

Horváth Csaba ugyanakkor felhívta a figyelmet: több termelő még nem tudja, hogy miként értékesítheti az idei termését, mert nem kötött hosszabb távú felvásárlási szerződést.

A szabadpiaci értékesítési lehetőségek rosszak, a gazdasági válság miatt ugyanis a bor iránt megcsappant a kereslet - mondta a HNT főtitkára, hozzátéve, hogy a hitelek igénybevételének lehetősége is minimálisra csökkent a felvásárlók számára.

A szakmai szervezet ezért keresi annak a lehetőségét, hogy az idei borból mintegy 100 ezer hektolitert lepárlással vonjanak ki a piacról. Ennek meghirdetésére előreláthatólag legkorábban szeptember végén kerülhet sor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×