eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Az MSZP-frakció támogatja a költségvetés tervezetét

Az MSZP-frakció egyhangúlag támogatta a kormány költségvetési tervezetét - jelentette be Mesterházy Attila frakcióvezető a Bajnai Gordon miniszterelnökkel és Oszkó Péter pénzügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

A jövő évi költségvetés a takarékosság jegyében készül, de szól a munka becsületének helyreállításáról, az adócsökkentésről, és a közbiztonság javításáról is - mondta a miniszterelnök.

Bajnai Gordon úgy fogalmazott: úgy látja, a képviselők megértették, hogy Magyarországnak van vesztenivalója, és hogy folytatni kell a válságkezelést, mert úgy lehet megtartani az eddigi eredményeket.

A kormány szerint világos karaktere van a büdzsének, amely nem fűnyíróelven "nyesi le" a költségeket.

A miniszterelnök a költségvetés "nyertesei" közé sorolta a közbiztonságot, az egészségügyet, az önkormányzatokat. Utóbbi kapcsán megjegyezte, hogy kevesebb feladatot látnak el majd, és nagyobb gazdálkodási szabadságot kapnak. Bajnai Gordon kiemelte, hogy a büdzsé az adócsökkentés költségvetése is, és egyben megteremti a növekedés alapjait.

Mesterházy Attila hangsúlyozta, a megegyezés szellemében nyújtja be a kormány a költségvetés tervezetét szeptember 11-én az Országgyűlésnek. Kiemelte: a 2010-es büdzsé nem választási költségvetés, kizárólag az ország hosszú távú érdekeit veszi figyelembe.

A jövő évi költségvetésnek komoly baloldali karaktere is van, mert nem egyformán érinti az ágazatokat - szögezte le a frakcióvezető, aki a büdzsé prioritásai között említette a közbiztonságot, a foglalkoztatást, a szociális területet, az egészségügyet és az oktatást. Mint mondta, a vitában mintegy 30 képviselő szólalt fel.

Oszkó Péter pénzügyminiszter kérdésekre válaszolva elmondta: a közösségi közlekedéstől 40 milliárd forintot vonnak el, de a konkrét intézkedési csomag még nem készült el. Hangsúlyozta, hogy az önkormányzatoknál 120 milliárdot vonnak el jövőre, ennek egy része automatikus megtakarításból áll.

Másik része abból tevődik össze, hogy a részletes normatívákat nagy arányban összevonják, és a helyhatóságokra bízzák ezek felhasználását - közölte a miniszter. Hozzátette: a lényegi megtakarítás pedig a hazai fejlesztések halasztásából származik e területen.

Mint mondta, meg kell nyugtatni a közvéleményt, az oktatás a prioritások között szerepel, nincs szó a közoktatásban óraszám- vagy pedagóguslétszám-csökkentésről - szögezte le Oszkó Péter. A közrend, közbiztonság támogatása reálértéken növekszik, de "értékben" az egészségügyi források is növekednek - fejtette ki.

A pénzügyminiszter rámutatott, hogy az államháztartás 1000 milliárd forinttal kevesebbet tud szétosztani a korábbi időszakhoz képest a gazdasági recesszió miatt.

Az államigazgatásban további lépés a létszámstopon kívül nem várható - közölte Oszkó Péter. Elmondta még: nagyságrendben 230 milliárd forinttal kevesebb pénzből gazdálkodhatnak jövőre a tárcák, mert a "központi költségvetés is takarékosabb üzemmódban működik".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×