eur:
401.25
usd:
366.66
bux:
74264.68
2024. október 11. péntek Brigitta

Októbertől nem kell minden üzletnek engedély

Október elsejétől több üzletnek nem kell engedélyt kérnie az üzemeléshez, elég, ha csak a területileg illetékes jegyzőnek bejelentik a nyitást. A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium honlapján elérhető kormányrendelet felsorolja fel azokat a termékeket, amelyek viszont csak engedéllyel forgalmazhatóak.

Az életet, testi épséget, egészséget veszélyeztető termékek árusításhoz továbbra is kell engedély; ilyen például a nyershús és húskészítmény, a dohánytermékek, növényvédő szerek, de a személyautó is. Szintén engedélykötelesek a vendéglátó létesítmények, kivéve a büfét.

Azoknak, akiknek nem szükséges az engedély, ezután elég, ha a jegyzőnek bejelentik a az üzlet megnyitását. A jegyző ugyanakkor az engedélyek és bejelentések alapján adatbázist készít, amelyet az önkormányzati honlapon közzé kell tennie.

Az október elsejétől érvénybe lépő kormányrendelet szabályozza azt is, hogy közterületen milyen termékeket lehet árulni, ilyen például az újság, a könyv, a virág, de a léggömb és a sült gesztenye is. A közterületi árusításhoz azonban természetesen kell a terület kezelőjének hozzájárulása.

A kormányrendelet a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium honlapján érhető el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×