INFORÁDIÓ
2022. október 1. szombat
Malvin

Albrecht: Senki sem tudja, mikor lesz vége a válságnak

Infostart

Korai még a világgazdasági válság végéről beszélni, dacára a pillanatnyilag kedvező német és francia adatoknak - mondta a Cashline Értékpapír Zrt. elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Albrecht Ottó arról is beszélt, hogy Jók voltak a kormány első válságkezelő intézkedései, de tény, hogy a szerencse is melléállt.

A kedvező német és francia adatok a gazdaságélénkítő programok első, illetve második fázisának nyomán láttak napvilágot, a két ország gazdasága azért szedte össze magát valamelyest, mert a befektetői bizalom visszatért - mondta a Cashline Értékpapír Zrt. elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

Albrecht Ottó ugyanakkor hozzátette: a fundamentális tényezők alapvetően nem változtak, a pénzügyi szektor stabilizációjára újabb százmilliárdokat kell majd áldozni, ám a tömeges bankcsődök veszélye jórészt elmúlt.

A hiteleket a legtöbben még tudják fizetni, miután a pénzintézetek átütemezték a törlesztéseket, a szakértő szerint azonban a válság csak a jövő év elején-közepén gyűrűzik majd be a reálgazdasági szektorba.

Pozitív jelek

A magyar kormány teljesítményéről szólva a Cashline Értékpapír Zrt. elnöke elmondta: jók voltak az első válságkezelő intézkedések, hiszen "a lejtőn lefelé robogó vonatot megállították", igaz ugyanakkor az is, hogy a nagy szerencséje volt az országnak a nemzetközi piaci helyzettel is, amely segítette a kabinet lépéseit.

Albrecht Ottó szerint a mindenkori magyar kormánynak nincs nagy mozgástere, és bár szükséges lett volna más intézkedéseket is meghozni, az adócsökkentéssel, az adórendszer reformja lépés volt a pozitív irányba.

A magyar államadósság finanszírozása kapcsán is vannak bíztató jelek, ilyen az egymilliárd eurós államkötvény-eladás, amellyel ugyan drágábban jutott forráshoz az ország, mint a Nemzetközi Valutaalaptól felvett hitelhez, a szakértő szerint azonban muszáj volt élesben is tesztelni azt, hogy az ország képes-e pénzt bevonni a szabadpiacról.

A Cashline Értékpapír Zrt. elnöke úgy véli: a magyar gazdasági helyzet ettől függetlenül igen sérülékeny, a nemzetközi befektetők továbbra is szívesebben finanszírozzák a nyugat-európai államokat, mint Magyarországot.

Hanganyag: Mong Attila

Kapcsolódó hang

Aréna 1 - Albrecht Ottó
 
Aréna 2 - Albrecht Ottó
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018