eur:
388.67
usd:
361.8
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Még a héten tárgyalóasztalhoz ül a Mol és a Russneft

Még a héten tárgyalóasztalhoz ül a MOL és a Russneft, mert a közösen tulajdonolt vállalatuk, a szibériai ZMB mezőn a kőolaj mellett kísérő gázt is kitermel, és ennek a hasznosítását meg kell oldaniuk.

A Mol Nyrt. folyamatosan egyeztet oroszországi olajpartnerével, a Russneftével, s a tervek szerint a héten személyesen is találkoznak egymással a felek képviselői - erősítette meg Somlyai Dóra, a Mol magyarországi kommunikációs igazgatója.

A két cég azért egyeztet egymással, mert a Hanti-Mansi Autonóm Körzetben a fele-fele arányban tulajdonolt közös vállalatuk, a ZMB Kft. a Zapadno-Malobalikszkoje mezőben az olaj mellett kísérő gázt is kitermel, aminek a hasznosítást meg kell oldaniuk. Az orosz ásványkincsek hasznosításával foglalkozó Rosnedra orosz állami ügynökség a nyár közepén fél évet adott a vegyes vállalatnak arra, hogy oldja meg a kőolajjal együtt feltörő gáz hasznosítását.

A gázt a ZMB most elégeti, mivel nem tudják hasznosítani, illetve vezetékbe betáplálni. Korábban ugyan volt ez utóbbira lehetőségük, de két éve Yuganskneftegaz már nem fogadja a kft. gázát.

A Mol és orosz partnere most azt is fontolgatják, hogy érdemes-e erőművet építeniük a gáz hasznosítására. Ha ugyanis nem tudják megoldani a felhasználást, a Rosnedra elveheti a ZMB olajkitermelési engedélyét.

A mező napi kitermelése mintegy 20 ezer hordó, az erőmű pedig sajtóértesülések szerint mintegy 25 millió dollárba kerülne, aminek a felét a Molnak kellene kifizetnie.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×