eur:
388.43
usd:
360.53
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A piacok technokrata miniszterelnök-jelöltnek örülnének

A pénzpiacok számára a legelfogadhatóbb egy technokrata miniszterelnök-jelölt lenne, mint például Bokros Lajos vagy Surányi György, mert a nevük garancia arra, hogy felelős gazdaságpolitikát folytat az új kormány - mondta a Portfolio.hu elemzője. Madár István szerint csak az a jelölt lehet sikeres, akit a mögötte álló pártok is támogatnak. A Fitch Ratings elemzésében úgy vélekedett, hogy az idő előtti választások lehetőséget teremtenének olyan többségi kormány megalakítására, amelynek megvan a szükséges parlamenti támogatottsága a közfinanszírozási reformok továbbviteléhez.

A rövid távú negatív hatásokat megúsztuk Gyurcsány Ferenc távozását bejelentő szombati közlése után, de kérdéses, hogyan értékeli a piac a következő napok fejleményeit - mondta az InfoRádiónak a Portfolio.hu elemzője.

Madár István kifejtette: ha a pénzpiacok látnak esélyt arra, hogy gyorsan feláll egy stabil kormány, amely képes és hajlandó jelentős intézkedéseket hozni a gazdaság stabilizálása érdekében, akkor kisebbek lesznek a bizonytalankodások, de ha nem sikerül miniszterelnök-jelöltet találni és elfogadható programot alkotni, így előre hozott választást írnak ki, akkor hosszabb ideig tart a bizonytalanság, ami rosszat tenne a piacok hangulatának. Az elemző szerint egy ilyen helyzetben a bizonytalankodás tőkekivonást és árfolyamgyengülést eredményezhet, de most mindezt nem tapasztalni.

A piaci szereplők körében a technokrata szakemberek a legnépszerűbbek, mint Bokros Lajos és Surányi György - emelte ki Madár István. A szakértő szerint az ő személyük garancia arra, hogy nem lenne felelőtlen a gazdaságpolitika.

A kormányzat csak akkor lehet sikeres, ha a mögötte álló pártok fenntartás nélkül hajlandók végrehajtani azt a programot, amit a leraknak az asztalra, és ezzel kapcsolatban már nagyobb kérdőjelek vannak, ugyanis az MSZP-frakció eddig nem volt reformpárti, többször is a lobbi érdekek húzták keresztül a terveket - közölte a Portfolio.hu elemzője. Madár István kiemelte: a fő kétely az lesz, hogy mennyire tud együttműködni egy külső szakértő miniszterelnök és a 2010-es választásokra is készülődő MSZP.Negatív fejlemény lenne a magyar szuverén adósbesorolás szempontjából, ha nem sikerülne olyan miniszterelnököt találni, akinek megvan a kellő ambíciója és politikai támogatottsága a nemzetközi pénzügyi segítség fenntartásához szükséges költségvetési takarékosság folytatására - áll a Fitch Ratings hétfőn Londonban kiadott állásfoglalásában.

A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő elemzésében úgy vélekedett, hogy az idő előtti választások lehetőséget teremtenének olyan többségi kormány kialakítására, amelynek megvan a szükséges parlamenti támogatottsága a közfinanszírozási reformok továbbviteléhez. Az előre hozott választások kiírásának esélye csekély, tekintettel arra, hogy az SZDSZ és az MDF a közvélemény-kutatási adatok alapján nehezen tudná elérni a parlamenti képviselethez minimálisan előírt 5 százalékos szavazatarányt, ezért nem valószínű, hogy támogatnák az új választásokat - teszik hozzá.

Mindazonáltal így is kihívást jelent az ellenzéki pártok által a miniszterelnök-jelölt támogatása fejében követelt további kiadáscsökkentések összeegyeztetése az MSZP azon aggodalmaival, amelyeket az alacsony népszerűség és a takarékossági intézkedésekkel szembeni lakossági ellenállás okoz, áll a Fitch elemzésében.

A hitelminősítő szerint a magyar hitelképességre lefelé ható kockázatok nehezednek, amint azt a szuverén osztályzatra érvényes negatív kilátás is tükrözi.

A magyarországi és az európai gazdasági kilátások meredek romlása, amelyhez a magyar fizetési mérleget és a valutát terhelő nyomás is járul, növeli annak kockázatát, hogy a magyar külső és közadósi profil nagyobb mértékben romlik, mint ahogy azt a Fitch a szuverén adósosztályzat tavaly novemberi leminősítésének idején feltételezte, áll az elemzésben. A cég akkor rontotta az addigi "BBB plusz"-ról a jelenlegi, változatlanul befektetésre ajánlott "BBB"-re a magyar adósbesorolást.

A Fitch elemzése szerint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által szervezett 20 milliárd eurós nemzetközi pénzügyi védőcsomag enyhítette a rövid távú költségvetési és külső finanszírozási aggodalmakat, nem akadályozta meg ugyanakkor a forint árfolyamgyengülését, az erőteljes kockázatkerülés és a szűkös hazai likviditás pedig hozzájárult a feszültségek kialakulásához az államadósság-piacon. A hitelminősítő nem zárja ki, hogy további nemzetközi pénzügyi segítség válik szükségessé.

Más londoni elemzők szerint piaci szempontból nem kedvezőtlen Gyurcsány Ferenc távozási szándékának bejelentése. A 4cast nevű, a feltörekvő európai fejleményekről is rendszeresen helyzetértékeléseket közlő londoni gazdaságelemző és előrejelző ház hétfői elemzése szerint mivel "több mint egyértelmű" volt, hogy a Gyurcsány-kormány nem tudja kezelni a függőben lévő költségvetés-szerkezeti kérdéseket, a kormányfő távozási szándékának bejelentése "egyáltalán nem negatív fejlemény". A cég prognózisa szerint "kezdetben várható valamelyes piaci zajongás", utána azonban a piacokra valószínűleg a kivárás lesz jellemző.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×