eur:
387.79
usd:
357.61
bux:
68144.08
2024. május 17. péntek Paszkál

Autógyárak csődközelben: mi lesz az alkatrészellátással?

Ha egy autógyár csődbe megy, hirtelen leértékelődnek a használt autói, egy idő után pedig az alkatrész-utánpótlás is elapad - mondta az InfoRádiónak az Autó című szaklap rovatvezetője. Karner Miklós hozzátette: nem tudja elképzelni, hogy a német sajtójelentések szerint csődközeli helyzetbe került Opelt ne segítse ki a kormány.

Komoly problémát okozhat az Opel-tulajdonosoknak, ha csődbe menne az autógyár - mondta az InfoRádiónak az Autó című szaklap rovatvezetője. Karner Miklós emlékeztetett: amikor a brit Rover cég jogutód nélkül megszűnt, elapadt a gyári alkatrész-utánpótlás, a használt autók ára pedig hatalmasat zuhant, hiszen a tulajdonosok megpróbáltak minél hamarabb túladni a járművükön.

A szakértő szerint ez az Opellel nem történhet meg, a német kormány ugyanis nem fogja engedni, hogy csődbe menjen a gyár, amelynek azonban több milliárd euróra lenne szüksége a talpra álláshoz. A cég problémáinak oka részben az, hogy anyavállalata, a General Motors (GM) szinte kilátástalan helyzetben van. A GM-et korábban 13,4 milliárd dollárral támogatta meg az amerikai kormány, ám a cég további 16,6 milliárdot kért. Ha megkapja, sem biztos, hogy ki tud lábalni a bajból - tette hozzá a szakértő.

A GM egy másik leányvállalata, a Saab is gyengélkedik: a svéd gyártó csődvédelmet kért, hitelezői így nem tudnak felszámolási eljárást kezdeményezni ellene. A vállalat szeretne megszabadulni amerikai anyacégtől, a svéd kormány azonban, úgy tűnik, egyelőre nem akar a segítségére sietni - magyarázta a szakíró. Hozzátette: lehetséges, hogy amint elkészül az átszervezési stratégia, a kabinet és a befektetők meggondolják magukat.

A Chrysler is szinte lehetetlen helyzetbe került, akár csődbe is mehet - jelentette ki Karner Miklós, aki szerint ugyanakkor megoldást jelenthet az amerikai cég számára, hogy sikerült megállapodnia a Fiattal. Az egyezség értelmében az olasz autógyár megkapta a Chrysler részvényeinek 35 százalékát, amiért cserébe technológiát és olyan platformokat ad, amelyek segítségével az amerikai vállalat kisebb, a piacon versenyképesebb autókat mutathat be. A túléléshez emellett a Chryslernek jelentősen csökkentenie kell a dolgozói létszámot, és leállíthatja három-négy modellje gyártását - fűzte hozzá az Autó című szaklap rovatvezetője.

Karner Miklós úgy véli: ha a kormányok nem segítik ki a svéd és az amerikai autógyárat, a két márka "eltűnhet a süllyesztőben".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×