eur:
385.58
usd:
354.42
bux:
0
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes

A munkaadók drasztikusabb adócsökkentést javasolnak

A munkaadói oldal az adórendszer egészét érintő, 8-10 százalékpontos adócsökkentést javasolt, valamint az euró előszobájába, az ERM-2-be való minél gyorsabb belépést szorgalmazott az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki plenáris ülésén. A belépés feltételeit még az idén meg kell teremteni - értett egyet Veres János pénzügyminiszter.

Rolek Ferenc, a munkaadói oldal szóvivője, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke szerint a munkavállalói oldal nem érzékeli a válság súlyát, azt, hogy az ország finanszírozása kerülhet bajba, ha nem sikerül megállapodni a 8-10 százalékpontos adómérséklésben, ami javíthatja a versenyképességet.

Demján Sándor, a Munkaadók és Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) elnöke a versenyszférában működő vállalkozásoknál szerveződő szakszervezetek létrehozását javasolta.

A VOSZ elnökének másik javaslata a szűkebben vett termelőszféra, az ipar, a mezőgazdaság és a szállítás adószintjének 15 százalékpontos csökkentése, és a bankszféra társasági adójának leszállítása 5 százalékra. A többi ágazat majd később kerülhet sorra - tette hozzá.

Az idén az ERM-2 be való belépés feltételeit kell megteremteni - mondta Veres János pénzügyminiszter a plenáris ülésen.

"Nincs közteher növekedés a benyújtott javaslatok között" - válaszolta a munkavállalói oldal felvetésére a pénzügyminiszter.

A munkaadókat arra kérte Veres János, hogy olyan adócsökkentési javaslatokat tegyenek, amelyek "másik lába", a kiadáscsökkentés is konkrét, s közben a GDP arányos államháztartási hiány nem lépi túl a 3 százalékot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×