eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Járai: A kormány csak mélyíti a válságot, államcsőd jöhet

Az egykulcsos adórendszer bevezetését és az állami kiadások drasztikus csökkentését szorgalmazta a fenyegető államcsőd elkerülésére a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke. Járai Zsigmond úgy fogalmazott: ha ezeket a kormány nem teszi meg, akkor az IMF hitel elfogytával bekövetkezik az összeomlás.

2008 októberére csúszott a szakadék szélére a magyar állam, akkorra teljesen elvesztettük a befektetői bizalmat, mindenki kivonta a pénzét Magyarországról, kölcsönt pedig senki nem adott. Így az adósságainkat sem tudtuk fizetni, hiszen azokat mindig új hitelekből álltuk. Ezt a fizetésképtelenséget nevezik államcsődnek - vázolta Járai Zsigmond, a jegybank volt elnöke a Liberális Gazdasági Konferencia szünetében az InfoRádiónak. Így most az IMF hiteleiből fizetjük az adósságainkat.

Azonban ez a pénz is elfogy egyszer, a jelek szerint anélkül, hogy bármit is változtatnánk a gazdaság helyzetén - figyelmeztetett a szakember. Arra a kérdésre, hogy reális-e a két hónap múlva bekövetkező államcsőd rémképe, Járai Zsigmond azt felelte, reméli, azért több időre elég lesz az IMF-pénz.

A kormány válságkezelése szerinte legalább akkora válságot okoz, mint a válság maga, azaz kapkodóak, rosszak a kormány lépései. Járai úgy látja, drasztikusan át kellene alakítani az adórendszert, csökkenteni kellene az adókat, ahogy a költségvetési kiadásokat is - ezzel lehetne a vállalkozások versenyképességét növelni.

A forint védelmének viszont egyetlen jó alapja lehetne, az pedig a jó gazdaságpolitika, de ennek Járai nem látja semmiféle jelét. Mint mondta, a befektetők bizalmát kellene visszaszerezni, hogy úgy lássák, érdemes forintot venni.

Kiút mindig van, mondta a volt jegybankelnök, azonban szerinte a választások előtt már nem lesznek valóságos, jó válságkezelő lépések - mindez már egy új kormány feladata lesz.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

A Novo Nordisk által végzett tanulmány szerint a Wegovy nevű gyógyszerét szedő betegek négy év elteltével átlagosan 10%-os súlycsökkenést értek el. Megnéztük, mekkora volt az internetes keresési érdeklődés a Wegovy iránt az elmúlt években és napokban világszerte, valamint Magyarországon. Emellett megnéztük azt is, hogyan teljesít a Google-keresésekben a Wegovy konkurense.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×