eur:
389.39
usd:
362.7
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Simor: Nem lehet hatékonyan korlátozni a devizahitelezést

Bár mindenfajta gazdasági racionalitást nélkülöznek azok az elvárások, amelyek a devizahitelesek megsegítésével kapcsolatban alakultak ki, a rá nehezedő nyomás miatt kompromisszumos megoldásra törekedett a kormány - mondta a pénzügyminiszter a Demos Alapítvány és a Befektetési Alapkezelők Országos Szövetségének konferenciáján. A jegybankelnök hozzászólásában azt hangsúlyozta: nem lehet hatékonyan korlátozni a devizahitelezést, inkább olyan módszertant kell kidolgozni, amely időben észleli a kockázatokat.

Komoly társadalmi elvárás alakult ki a devizahitelek törlesztésével kapcsolatban - mondta a konferencián a pénzügyminiszter. Veres János szerint, bár az elvárásnak nincs semmilyen gazdasági racionalitása, a kérdés politikai súlya miatt kénytelenek voltak kompromisszumos megoldást keresni.

A devizahiteleseket érintette a leginkább a globális pénzügyi válság - hangsúlyozta előadásában a jegybank elnöke. Simor András szerint nemcsak azért terjedtek el a devizahitelek, mert magas volt a forint kamatszint, hanem inkább azért, mert nem állt rendelkezésre elegendő forintforrás, és azért nincs elegendő forint, mert azt egyrészt elszívta a költségvetés, hogy kielégítse hiteligényét, másrészt a lakosság sem takarít meg.

A jegybankelnök szerint a szabályozás önmagában nem képes korlátozni a devizahitelek térnyerését, inkább arra lenne szükség, hogy a felügyelet időben észlelje ennek kockázatait, és képes legyen akkor beavatkozni a rendszerbe.

A Magyar Bankszövetség elnöke azt mondta: elsősorban a makrogazdasági környezet volt az, ami miatt Magyarországon a devizahitelezés terjedt el, ezért nem érheti szemrehányás a bankokat.

Felcsuti Péter szerint van helye a hatósági ellenőrzés kiterjesztésének, ugyanakkor kritizálta, hogy rövid távú politikai érdekek befolyásolják a bank és ügyfél közötti szerződés módosítást, illetve az erről szóló törvényjavaslatot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×