eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Kiterjesztené a kedvezményes áfakulcsot Kovács László

Megegyezés körvonalazódik a kedvezményes áfa ügyében - mondta az Európai Bizottság adó- és vámügyi biztosa. Kovács László kifejtette: a legújabb javaslat szerint általánossá tennék a helyi szolgáltatások és a lakásépítés kedvezményes áfakörbe tartozását.

Az Európai Bizottságban évek óta napirenden van a kedvezményes áfakulcs alkalmazása a nagy élőmunka igényű és helyileg nyújtott szolgáltatásra, most azonban a foglalkoztatási problémák leküzdése érdekében különösen nagy jelentősége van a kérdésnek - mondta az InfoRádióban az európai adó- és vámügyi biztos.

A kedvezményes áfával elszámolható szolgáltatások között van a többi mellett a fodrászat, a kisebb javítások, például a ruha, a cipő vagy a kerékpárjavítás, a takarítása, a házi betegápolás, az idősgondozás, a lakásfelújítás vagy a szociális célú lakásépítés. A kedvezmény egy lehetőség, azaz nem kell minden országnak élnie vele, de amelyik akarja, az is csak 2010 végéig élhet vele.

Kovács László hangsúlyozta: célszerű lenne a kedvezményt - amely lehetőséget ad arra, hogy a 20-25 százalékos kulcs helyett csak 5-6 százalékot kelljen fizetni - korlátlanul alkalmazhassák az országok.

Emellett fontos lenne a nagy élőmunka igényű tevékenységekre is kiterjeszteni, valamint azokra az ágazatokra - például a lakásépítésre -, amelyeket különösen sújt a válság.

Elmondta azt is: jelenleg 18 ország alkalmazza a kedvezményes áfakulcsot. Ez bevételkiesést jelent az adott országok költségvetésének, a munkahelymegőrzés azonban a jelenlegi helyzetben fontosabb lehet.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×