eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A magyar autóipar is mentőcsomagot kap?

Az autóipar szempontjából kedvező kormányzati bejelentésekre vár a befektetésekkel és kereskedelemfejlesztésekkel foglalkozó ITD Hungary befektetési igazgatója. Kilián Csaba az InfoRádióban azt mondta: bízik abban, hogy a kormány hamarosan egy olyan csomagot jelent be, amely fellendítheti a GDP 17 százalékát adó ágazatot.

Magyarországon nagyjából 110 ezer embernek ad munkát az autóipar, amely az ország GDP-jének 17 százalékát termeli meg, és csaknem 600 hazai kis- és közepes vállalatnak jelent felvevőpiacot.

Az ITD Hungary befektetési igazgatója szerint épp ezért az ágazat versenyképességének megőrzése kiemelten fontos az ország számára. Kilián Csaba a kutatás-fejlesztés, vagy a magas hozzáadott értéket képviselő ágazatok terén remél támogatást.

Mint mondta, egy kedvező kormányzati csomag befektetőket vonzhat az országba.

Hozzátette: cége számos projekt kapcsán tárgyal befektetőkkel, az esetleg megvalósuló beruházások pedig több száz vagy akár több ezer embernek adhatnak munkát. A döntések azonban - a megfelelő ösztönzők miatt is - régóta húzódnak.

Szavai szerint az autóipar visszaesése már elérte a mélypontját, és várhatóan az év második felében vagy a jövő év elején növekedésnek indul. Rámutatott ugyanakkor arra, hogy egyelőre a legnagyobb üzemet tették meg a szükséges lépéseket, a negatív intézkedések pedig csak ezután fog továbbgyűrűzni az elsődleges, másodlagos vagy harmadlagos beszállítókhoz.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×