eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Csányi Sándor: a válságkezelés iránya jó, de mértéke alacsony

Csak a jelenleginél jóval gyengébb árfolyam mellett kell félni a devizahitelek tömeges bedőlésétől - mondta Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója a Figyelő című hetilapban csütörtökön megjelent interjúban, amelyben arról is beszélt, hogy a kormányzati válságkezelés iránya jó, de mértéke alacsony.

Meg kellene adóztatni a minimálbért, csökkenteni a terheket, egykulcsos adó kellene. Ami most kiszivárgott a kormányzati tervekből, az jó irány, de a mértéke rendkívül alacsony - mondta a bankvezető.

Csányi Sándor szerint át kell szervezni a közigazgatást, meg kell újítani az oktatást, mivel több szakmunkásra van szükség, és jobban kellene támogatni a hagyományos ipart, például az élelmiszeripart. A bankár elhibázottnak tartja a nyugdíjrendszert, szerinte több embert kellene visszaterelni a munkaerőpiacra.

"Több adózó, kisebb közterhek, a béreket terhelő adók helyett forgalmi adók" - foglalta össze, milyen változtatásokra lenne szükség. Csányi Sándor szerint az uniós forrásoknak a termelőszférában kell kerülniük.

Az OTP elnöke Demján Sándorhoz, a Trigánit elnökéhez hasonlóan úgy látja, hogy Magyarország jelenleg arrafelé halad, hogy az unió legszegényebb országa legyen.

A bankelnök nem kívánta megmondani mekkora a jóval gyengébb forintárfolyam, annyit mondott: "a mainál lényegesen gyengébb árfolyamról van szó, amit kizártnak tartok".

Csányi Sándor hozzátette: egyes esetekben már ma is többletfedezetet kellene bekérniük az ügyfelektől, akiket erről értesítettek is, de mégsem kérnek. Mint mondta, nem gondolják, hogy ez a válság örökké tart; ha a fizetési hajlandóság rendben van, átmeneti problémák miatt nem fognak felmondani húszéves futamidejű hiteleket akkor sem.

Az OTP vezetője beszélt arról is, hogy módosítani kellene a jegybanktörvényt, mert elfogadhatatlan, hogy a nemzeti bank csak az inflációs célt követi, hiszen a bank eszközei, döntően a kamat, nem alkalmasak erre.

Szerinte nem lett volna semmi baj a forinttal, ha a reális értékén, 260-270 körül mozgott volna, viszonylag alacsony kamattal.

"Ha viszont az irreálisan erős forint megy el 290-ig, akkor hatalmas bukás látszik, jöhet az izlandi analógia" - fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy jelenleg van-e aktív politikai érdeklődése, Csányi Sándor azt mondta, nem volt és nincs, de abból a székből, ahol ő ül "az ember figyelemmel kíséri a pártok mozgását", és vannak személyes kapcsolatai is.

Az OTP vezére azt is elmondta, hogy Dávid Ibolyával, az MDF elnökével évtizedek óta kimondottan jó személyes kapcsolata volt, de a megfigyelési ügy óta semmilyen kapcsolat nincs köztük.

Csányi Sándor kitért arra, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök sokkal kevésbé kíváncsi a véleményére, mint Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, aki az elmúlt időben többször is kikérte a véleményét.

Az elnök szerint ma még jobban megáll az az állítás, hogy az OTP-vel nincs baj, mint két-három hónappal ezelőtt. Úgy vélte, 2011-ben vége lehet a válságnak, és a bankban nem lát szükségesnek semmiféle rendkívüli intézkedést, sőt tranzakciókon gondolkodnak.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×